Jump to content

Videón az Audi SQ8

2018. 07. 19. 11:54

430-470 lóerősnek ígérkezik a sportos Q8-as, de nyugalom, lesz ennél jelentősen erősebb változat is.

Az Audi nemrégiben leplezte le legfrissebb SUV kategóriás modelljét, a Pozsonyban gyártandó Q8-ast, mely az őszi piaci bevezetéskor legfeljebb 340 lóerős motorral lesz kapható. Ez azonban csak a kezdet, ugyanis ennél sokkal komolyabb hajtásláncokat is szerelnek majd a hatalmas divatterepjáróba.

Az alábbi videó főszereplője a hivatalosan még be nem jelentett és igen sportosra hangolt Audi SQ8, mely várhatóan benzines és dízel változatban is elérhető lesz.

A videóban éppen a németországi Nordschleife több mint 20 kilométeres aszfaltcsíkján tesztelt újdonság gázolajos verziója várhatóan 430 lóerős lesz, mely teljesítmény egy 4 literes V8-as erőforrás produktuma. A benzines modellben egy 3 literes V6-os egység teljesít szolgálatot, ami hibrid technikával felvértezve mintegy 470 lóerőre képes.

És ez még mindig nem a jéghegy csúcsa, az ugyanis az RS Q8 lesz. Ennek motorja és erőátviteli rendszere az előzetes információk szerint egyenesen a konszernen belüli Porsche Panamera Turbo S E-Hybridből érkezik. Ennek a rendszernek 680 lóerős összeteljesítménye és 850 Nm-es maximális nyomatéka van, amit egy 550 lóerős 4 literes biturbó V8-as benzinmotor és egy 136 lóerős elektromos alrendszer hoz össze.

A 14,1 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátoros járgány mintegy 50 kilométert képes megtenni tisztán elektromos módban, így semmi akadálya annak, hogy hazánkban megkapja a számos kedvezménnyel járó zöld rendszámot. Nem mellesleg az RS Q8 lehet az Audi valaha készült legerősebb sorozatgyártású személyautója.

(Forrás: hvg.hu / fotó: Carscoops)