Jump to content

Menő autószínek

2018. 06. 25. 11:46

Azt mondják a kékkel és a szürkével nem lehet mellényúlni.

A német BASF, a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata közzétette jóslatait, milyen irányba fog elmenni az autók színválasztéka a közeljövőben.

4-5 évre néznek előre, részben technológiai, de inkább kulturális hatásokkal magyarázva, hogy egy-egy szín miért lehet divatosabb másoknál a világ más-más kontinensein.

A cég egy 65 színből álló palettát is közzé tett, amelyen a szerintük világszinten legdivatosabb fényezések láthatóak. A skálához hozzáfűzték az egyes kontinensek kedvelt színeit.

Nálunk – mi az úgynevezett EMEA-térségbe tartozunk (Európa, Közel-Kelet és Afrika) –, ahol a városias életmód a meghatározó, amelyben az egyre inkább digitális nomádokként élő emberek figyelmét kellene valahogy megragadni, hogy hajlandóak legyen felnézni okostelefonjukból, és észrevegyenek bármit a való világban. Legyen az épület, autó. Ehhez nem is harsány színek, hanem a szinte tapinthatóan érdekes felületek kellenek, így a szürkésfehér „Gran Blanc” vagy a sötét szürke „The Urbanist” nevű árnyalatok.

Észak-Amerika sokkal sokszínűbb, ott a sötétkék, Atomium Sky nevű szín lehet kedvelt, míg Ázsiában a fémes szürke Grey Ambivalence.

(Forrás: hvg.hu / fotó: BASF)