Jump to content

Merevtengelyes luxusszörny félmilliárdért

2018. 03. 26. 20:00

Létezik annyi pénz, amit egyszerűen nem lehet ízlésesen elkölteni. Nézd csak meg ezt az arab sejkeknek és orosz banditáknak szánt valamit!

Ha azt hitted, a lettországi Dartz Motorsnál senki nem készít otrombább, tolakodóbb, fenyegetőbb és hivalkodóbb luxus-szabadidőjárművet, tévedtél, méghozzá nagyot. Megérkezett ugyanis a Karlmann King, egy közelebbről be nem határolt, európai vállalkozás, amely állítólag 1800 ember keze munkáját és szaktudását hasznosítva megépítette ezt a külön típusnévvel nem illetett létformát.

A 6 méter hosszú, 2,5 méter széles és ugyanilyen magas luxusterepjáró két merev tengelye 369 centiméterre fekszik egymástól, eredendő kényelmetlenségüket légrugózás semlegesíti. Az autó orrában egy 6,8 literes, V10-es (!) benzinmotor hörög, ám mivel a Karlman King alapkivitelében is 4,5 tonnát nyom, páncélozva pedig hatot, hiába a hegynyi nyomaték, a végsebesség nem haladja meg a 140 km/órát.

Hogy vezetni milyen a szörnyet, arról nem sokat mesél a gyártó, hiszen sofőrös limuzinként álmodták meg alkotásukat. A hátsó traktus (alaphelyzetben kettő, de akár ötszemélyes is lehet) intarziás márványpadlójánál csak a választható színek ízléstelenebbek.

Viszont legalább semmihez nem kell kézzel hozzáérni, mert egy központi érintőképernyőről vezérelhető minden, az automata kávéfőzőtől kezdve a motorosan nyitható pezsgőhűtőig. Nem csak televízió, de PlayStation is került az autóba, valamint széf is, hogy a tulajdonosnak legyen hol tárolnia az aprópénzt, amit visszakap a 1,8 millió euró (560 millió Ft) körüli vételárból.

A Ford F550 alapjaira épülő behemótból mindössze tizenkét darab készül, ami alighanem a projekt egyetlen józan döntése.

(Forrás: vezess.hu)