Jump to content

Jeep márkatalálkozó

2018. 03. 24. 13:47

Idén 52. alkalommal rendezi meg a Moab sivatagban éves márkatalálkozóját a Jeep. A húsvéti bulira szokás szerint egy sor látványos tanulmányt is elhoztak.

A Jeep Wrangler lételeme az átalakítás, nem is igazi rajongó az, aki ne cserélné ki autóján a futómű, a hajtáslánc vagy a karosszéria egy-két elemét. Erre erősen rá is játszik a gyár: nemcsak ezerféle kiegészítőt és cserealkatrészt kínálnak, hanem évről évre építenek is néhány látványos tanulmányautót – persze főleg a gyári tuningelemek felhasználásával. A szokásos húsvéti Jeep Safarin a márka egyéb típusai is szerephez jutnak.

A 2011-es Pork Chop és a 2013-as Stitch koncepciók nyomdokain haladó 4Speed a modellszéria vadonatúj 2,0 literes, négyhengeres turbómotorját kapta meg. Az autó lényege a tömegcsökkentés: nemcsak egyes karosszériaidomok, de a teljes hátsó felépítmény is szénszálas műanyagból készült, az autót 56 centivel megkurtították, hatalmas sárabroncsokat szereltek rá. A hidakat komoly terepezésre fejlesztett elemekre cserélték, a műszerfalat lecserélték, a hátsó üléseket kidobták, az utastér fölé bukókeretet hegesztettek.

Sivatagi versenyautónak fejlesztették, ezért a hátsó ülések helyén pótkereket és fedélzeti kompresszort cipel a végtelen homoktengerek vándora. A hatalmas rugóutakat a dűnékre méretezték, a tengelytávot 15 centivel megnövelték a maximális egyenesfutás érdekében, a beltéri szőnyegek helyére platóbélés anyagából szabtak strapabíró burkolatot, a motor brutális 6,4 literes V8-as, hatfokozatú kéziváltóval.

Módosított orrkialakítás, négycentis emelés, méretes terepabroncsok, tetőcsomagtartó keret, küszöbvédő rudazat és 2,4 literes négyhengeres benzinmotor a Fiat kilencfokozatú automata váltójával – lám, ilyen dögös is lehet egy Jeep Renegade.

Akár hiszed, akár nem, minden, amit ezen az autón látsz, a gyári katalógusból megrendelhető, az A-oszlopra szerelt lámpáktól a fémrudakból hajtogatott ajtókig.

(Forrás: vezess.hu)