Jump to content

A nap képe: Ducati motoros Volkswagen

2014. 10. 04. 12:00

Különleges meglepetéssel készült a német óriáscég a Párizsi Autószalonra. A világ leg-üzemanyagtakarékosabb autójaként számon tartott XL1 alapjaira épített egy sportkocsit, felhasználva motorépítő részlegének egy fontos elemét, az 1.2 literes Ducati szívet.

Mi történhet abból, ha egy apró tömegű és méretű négykerekű megkapja egy kétkerekű 200 lóerős motorját? Akit érdekel az eredmény, az vessen egy pillantást a Volkswagen XL Sportra.

A rekord alacsony fogyasztást produkáló XL1 alapjait felhasználó XL Sport koncepcióautó a Ducati 1199 Superleggera szupermotor V2-es szívét kapta meg a pilótafülke mögé némi módosítás után. A világ legerősebb kéthengereseként számon tartott egység 200 lóerőt képes leadni, melyet a mérnökök egy hétsebességes DSG duplakuplungos automataváltóhoz társítottak, így az 5,7 másodperc alatt repíti álló helyzetből 100 km/órára az apró bódét, s meg sem torpan a 270 km/órás végsebességig, közben fordulatszáma eléri akár a 11 000-es értéket is.

Ebben persze nagy szerepet játszik az autó aerodinamikája, melyet úgy fejlesztettek tovább a szakemberek, hogy megfelelő szellőzés jusson a motornak és a fékeknek, de közben a leszorítóerőre és a légellenállásra is figyeltek, így nem hiányozhat a diffúzor, valamint a különböző toldatok sem a repertoárból.

A prototípus egyébként némiképp hosszabb (4291 mm) és szélesebb (1847 mm) testvérénél. Magassága csupán 1152 mm, miközben tengelytávolsága 2424 mm, így ketten is kényelmesen elférnek benne. A kellően lapos, vagány kinézetet csak tovább tetézik a felfelé nyíló ajtók, és a 18 collos alufelnik.

(Forrás: autoblog.hu| Fotó: Volkswagen)