Jump to content

A nap videója: Száguldozó Citröen 2CV

2014. 09. 03. 10:00

A kis Citröenból annak idején több mint 5 millió példányt értékesítettek, de sose volt egy versenygépezet, inkább csak gazdaságos kocsi. Ezúttal viszont motorcserén esett át, ami nagyobb teljesítményt eredményezett és így már könnyedén kanyargott a többi autó között a pályán.

Ez történik, ha egy BMW motorkerékpár-motor kerül egy amúgy alacsony teljesítményű autóba. A Citröen 2CV 1948 és 1990 között volt gyártósoron, végül az elavult technológia miatt állt le a forgalmazása. Kis kocsihoz kis motor, ahhoz pedig minél kisebb súly illett, ezért a tervezésnél a repülőgépiparban használatos nagy szilárdságú, de könnyű anyagokkal dolgoztak. Az alvázhoz és a karosszériához dúralumíniumot, a lengőkarokhoz pedig magnéziumot használtak. Az egy fényszórós megoldás pedig jelentős súly- és árcsökkentési céllal vezette a tervezőket.

Jelen példányunkba a Sparrow Automotive építette be a BMW motort, amelynek a végsebessége 160 km/h. Ez lényegesen több, mint amit gyárilag képes kihozni magából a járgány. A nagyobb méretű motor beszerelésével sem volt probléma, hiszen a motorháztető alatt bőven volt helye a majdnem kétszer nagyobb belső szervnek.

(Forrás: Autokalauz.hu és Wikipedia | Fotó: conceptcarz.com)