Jump to content

A nap képe: Limuzin időgép

2014. 08. 02. 16:30

A Vissza a jövőbe trilógiából megismert DeLorean, limuzin változatát láthatjuk. Ha Dr. Emett Brown a nagyobb kényelmet is figyelembe vette volna, biztos vagyok benne, hogy saját maga bütyköli össze ezt a limuzint.

Nézzünk néhány információt és érdekességet a DeLorean Motor Company történetéről és azon belül is a DMC-12 modellről:

A DeLorean DMC-12 (általában szimplán csak a DeLorean [ejtsd: dö’loorien]) sportautót, a John DeLorean által alapított DeLorean Motor Company gyártotta 1981-ben és 1982-ben az amerikai piac számára. Az autónak sirályszárny ajtói vannak, és üvegszálas műanyagból készült „karosszériája”, amihez a strukturális szereppel nem bíró szálcsiszolt rozsdamentes acélpaneleket rögzítették. A DeLorean egy módosított változata a Vissza a jövőbe filmtrilógiában szerepelt, mint időgép, és így lett legenda.

Az első prototípus 1976 márciusában jelent meg, a gyártás pedig hivatalosan 1981-ben kezdődött el Dunmurryben, az észak-írországi Belfast egyik külvárosában (az első DMC-12 január 21-én gördült le a gyártósorról). A gyártása alatt az autó számos részét megváltoztatták, mint például a csomagtartó kinézetét, a kerekeket és a belsőt is. Körülbelül 9000 DMC-12 készült el, mielőtt a gyártást leállították volna 1982 végén.

Az DMC-12 volt az egyetlen típus, amit a cég gyártott. A céget ugyanis felszámolták, mivel az amerikai autópiac az 1930-as évek óta a legnagyobb pangáson ment keresztül ebben az időben. Manapság körülbelül 6500 DeLorean példány létezhet.

És íme a DeLorean DMC-12 limusine (Fotó: www.gtspirit.com)

delorean