Jump to content

Elég jó az új Fabia

2021. 08. 19. 17:35

A VW konszern cseh márkájának újdonsága dízelmotor nélkül is igen komoly hatótávval büszkélkedhet.

 

A Skoda május elején leplezte le az elsőtől az utolsó csavarig új fejlesztésnek tekinthető negyedik generációs Fabiát, melyről most nem sokkal a piaci bevezetés új részletek derültek ki.

A cseh gyártó arról számolt be, hogy az új Fabia öt rendelhető motorja közül négy 900 kilométert meghaladó WLTP-hatótávot biztosít. Igaz ehhez szükség van az 50 literes opcionális üzemanyagtartály megrendeléséhez, a típust alaphelyzetben 40 literes tartállyal szerelik.

Az 1 literes 3 hengeres benzinmotor szívóváltozata 65 és 80 lóerős kivitelben érhető el és ötfokozatú kéziváltó található mellette, csakúgy, mint a 95 lóerős turbós alapváltozat esetében. A 110 lóerős turbós kivitelt hatfokozatú kézi-, illetve hétfokozatú DSG automata váltóval szerelik.

A csúcsot a részterhelésnél hengerlekapcsolásra képes 1,5 literes 4 hengeres benzines egység jelenti, melynek 150 lóerős teljesítménye DSG-váltón keresztül érkezik meg az első kerekekre.

Ez a kivitel 8 másodperc alatt gyorsul fel állóhelyzetből 100-as tempóra, a végsebessége pedig 225 km/h. Viszonyításképp, az alapmodell 15,9 másodperc alatt tudja le a 0-100-at és maximum 172-vel képes gurulni.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)