Jump to content

Szép szám a Subaru-tól

2021. 07. 08. 08:25

Nem egészen ötven éve mutatta be első összkerékhajtású személyautóját a Subaru, amely mára a világ egyik legnagyobb AWD-specialistájává vált.

Száz Subaruból kilencvennyolcat összkerékhajtással vesznek meg világszerte: ez annál is durvább arány, mint amit a Lexus a hibridek terén elért. A márka (és egyben japán) első négykerék-hajtású személyautója a Subaru Leone 4WD kombi volt, amely 1972 szeptemberében jelent meg a piacon.

Azóta sokat fejlődött a Subaru összkerekes technológiája, amelyet családi autókban, rali versenyautókban és szabadidőjárművekben csiszoltak. A hírnevet persze a boxermotor és a négy hajtott kerék kombinálásából adódó szimmetrikus AWD rendszer hozta meg a márkának, amely mély tömegközéppontot, valamint statikus és mozgó tömegeit tekintve egyaránt kiegyensúlyozott szerkezetet eredményezett.

A közelmúltban a Subarut is utolérte a villamosítás, a hibrid e-Boxer hajtáslánc villanymotorral kiegészülve biztosít még közvetlenebb hajtásszabályozást mind a négy keréken. Hamarosan pedig a tisztán elektromos összkerékhajtású modellek is jöhetnek, jövőre például a Solterra, amelyet a Toyotával közösen fejlesztett a gyártó.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)