Jump to content

Autó habból?

2021. 06. 24. 11:53

Vegyipari és autóipari összefogásból születhet meg a jövő karosszéria-szerkezete: a szerkezeti habbal erősített polimer elemek közel fél mázsával könnyebbek lehetnek a mai fémszerkezeteknél.

A Henkel és az RLE International közös tanulmánya ígéretes lehetőséget vet fel az autók tömegcsökkentésére. A hagyományos fémszerkezeteket hibrid szál- és haberősítésű polimerekkel kiváltó karosszéria versenyképes áron, azonos szilárdsági jellemzők mellett nyújt több tíz kilogrammnyi megtakarítást.

A megoldás alapját a Henkel által kifejlesztett, jelenleg is kapható szerkezeti hab (Teroson) adja, amelyet meghatározott pontokon fecskendeznek be a hordozó szerkezet belsejébe, és nem csak merevíti azt, de szerkezeti kötést is biztosít az egyes komponensek között.

Az új szerkezet kompatibilis a járműgyártás szükséges fázisaival (pl. fényezés), és amikor a mérnökök bizonyos karosszériaelemek (pl. ajtók) szilárdságát vizsgálták, azt találták, hogy merevségében és energiaelnyelő képességében túlteljesíti a tisztán alumínium konstrukciókat.

Egy dologról nem ejt szót a két cég közleménye: a kompozit struktúrák újrahasznosíthatóságáról, feldolgozhatóságáról. Hiába takarítunk meg ugyanis tizedgrammnyi CO2-okat egy valamivel könnyebb autóval, ha húsz év múlva szemétlerakókban végzik az így előállított karosszériák.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)