Jump to content

A leghasznosabb autós appok

2021. 02. 21. 08:49

Manapság már-már elengedhetetlen egy-két mobilapplikáció nélkül útnak indulni. Összegyűjtöttünk néhány szoftvert, melyek hasznunkra válhatnak az utazás során.

Az okostelefonok az élet minden területére betörtek az utóbbi években, még az autózásba is. A modern igényeknek az autógyártók is igyekeznek megfelelni, egyre több modellben találhatóak meg a különböző operációs rendszerekhez szabott fedélzeti rendszerek.

Habár vezetés közben tilos a kézben tartott mobilok használata, néhány alkalmazás igen hasznos tud lenni utazás közben. Elég csak a navigációt említeni: szinte senki sem használ már papír alapú térképet, de a használatban lévő GPS-eszközök száma is folyamatosan csökken. Nem csak ezen a területen nyújtanak segítséget a különböző alkalmazások, azonban a megfelelő programok kiválasztásán is sok múlik. Ebben szeretnénk most segíteni az alábbi öt applikációval.

Waze

A népszerű navigációs alkalmazást valószínűleg sokan ismerik. A felhasználók adatai alapján az app megmutatja a forgalmas útszakaszokat, és igyekszik ezek elkerülésével időben rövidebb utat tervezni. A programban jelezni lehet szinte mindent a virtuális térképen, a nagyobb kátyúktól kezdve a traffipaxok helyzetén át a lerobbant autókig. Szöveges üzenetet is lehet küldeni a többi úton lévőnek, ebből akár mókás dolgok is kisülhetnek. Emellett az aktuális sebességünket is méri, megtalálja a közeli benzinkutak közül a legolcsóbbakat, de még éttermet is ajánl, ha megéhezünk – magyarul rengeteg hasznos funkciót rejt ez a program.

Parkl

Ha odaértünk az úti célhoz, valahol le is kell tenni az autót. A Parkl az egész országban megmondja az aktuális díjszabást az adott zónában, és hogy meddig kell fizetni. Ha nem találnánk utcai parkolót, az app használatával akár olyan helyekre is letehetjük a kocsit, melyek egyébként nem feltétlenül állnak mindenki rendelkezésére: ilyenek például az irodaházak vagy a szállodák parkolói. A fizetéshez pedig nem kell kotorászni apró után a pénztárcánkban, az alkalmazás ezt is el tudja intézni.

Shell ClubSmart

A kagylós töltőállomás-hálózat alkalmazását érdemes letölteni, hiszen a megújult app letöltésével 1000 ClubSmart-pontot is kap a felhasználó – egy kis plusz költőpénz sosem jön rosszul. Már plasztikkártyára sincs szükség, ha tovább szeretnénk gyűjtögetni a pontokat a tankolás után, hiszen elegendő bemutatni a digitális kártyát a kasszánál, és frissül az egyenleg, melyet bármikor ellenőrizni tudunk. Ha pedig kiürül a tank, a program azt is megmondja, hogy hol a legközelebbi Shell-kút, ahol tovább gyűjtögethetjük a pontokat.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)