Jump to content

Ők már nem taxizhatnak

2020. 07. 03. 18:23

Pénteki ülésén több közlekedési törvény módosítását is elfogadta az Országgyűlés; kiszűrik a büntetett előéletű taxisokat.

Pénteken bejelentették, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett változtatások egyebek mellett lehetővé teszik a büntetett előéletű taxisok kiszűrését a piac tisztítása, az utasok védelme érdekében – írja az MTI.

A törvénymódosítástól azt remélik, hogy csökken az utasok kárára elkövetett jogszabálysértések száma, javul a taxis szakma társadalmi megítélése, illetve a szolgáltatások színvonala.

A módosítás teljes körű ágazati támogatottsággal bír, a büntetlen előélet követelményének törvénybe iktatását a hatóságok mellett a taxis érdekképviseletek is szükségesnek tartják, szorgalmazták. Az intézkedés ahhoz is hozzájárulhat, hogy a külföldről Magyarországra érkező turisták ne a repülőterek, főpályaudvarok környékén működő taxishiénáktól szerezzék első benyomásaikat Magyarországról – tudatta a szaktárca.

Az új szabályozás nem korlátozza indokolatlanul és aránytalanul a foglalkozás szabad megválasztásához kötődő alapjogot, hiszen kizárólag a szakma végzése szempontjából releváns bűncselekményeket sorolja fel.

Ezzel azonban nem nőnek a kérelmezők adminisztrációs terhei, ugyanis a közlekedési hatóság a bűnügyi nyilvántartási rendszerből lekérheti a járművezetői igazolvány kiadásához szükséges adatokat.

A módosítás a jelenleg már érvényes, legfeljebb öt évre szóló személyszállítási igazolvánnyal rendelkező járművezetőket csak hosszabb távon érinti, nekik a következő igazolvány kiadásakor kell majd megfelelniük az előírásnak.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)