Jump to content

A buszos vállalkozások sorsa

2020. 05. 23. 23:31

Eddig sokan csak augusztusra tették a különjárati személyszállítási piac újraéledését, de lehet, hogy itt a fény az alagút végén? Hogyan készülnek a buszos vállalkozások az újraindításra és mire kell figyelniük az utasoknak? Cikkünkből kiderül.

Márciusban a koronavírus-járvány lassítása érdekében bevezetett rendelkezések miatt a hazai különjárati személyszállítás gyakorlatilag teljesen leállt. A buszos magánvállalkozások ugyanakkor jóval korábban, februárban padlót fogtak,  mert már akkor tömegesen mondták le a turisták a magyarországi utakat és a magyarok is sorban mondták vissza a különféle síutakat. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy korlátozások feloldásával mikor indulhat újra a hazai különjárati személyszállítás.

A szegmenst leginkább érintő rendelkezések között van, hogy egyre több népszerű hazai szabadtéri múzeum, park és egyéb létesítmény döntött az újranyitásról, mindamellett nyáron már lehetőség lesz napközis és ottalvós gyermektáborok szervezésére. A következő hetekben több ország megnyithatja a határokat, így akár a nemzetközi turizmus is újra elindulhat, függően attól, hogy hol fogják negatív koronavírus-teszthez kötni a turisták belépését. „A különjárati autóbuszos szolgáltatások újraindítására már jelenleg is van lehetőség, hiszen eddig sem volt tilos autóbuszokon utazni” – hívja fel a figyelmet Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kommunikációs menedzsere.

Más kérdés, hogy jelen helyzetben kik fognak autóbuszos szolgáltatásokat igénybe venni. „A napközis táborok kevés kivételtől eltekintve nem képeznek jelentős piacot az autóbuszos vállalkozásoknak. Ezért nem várom a táborok beindulásától a buszos utaztatás piacának elindulását” – jegyezte meg a Vezess érdeklődésére Kulcsár Imre, a jelenleg 12 darabos flottával rendelkező HCC Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ágazat készen áll az újrakezdésre, és a higiéniai szabályok betartása érdekében kidolgozott egy protokollt is az autóbuszok fertőtlenítése érdekében. „Az teljesen természetes, hogy a megbízók az induláskor a járványhelyzetben elvárt módon takarított és fertőtlenített járművekbe szállhatnak be – azaz jóval biztonságosabb környezetben utazhatnak, mint például a rendszeres utascsere miatt kevésbé sterilizálható menetrend szerinti járatokon” – hangsúlyozta Árvay Tivadar. Hozzátette: fontos egymás egészségének a védelme, ezért a buszokon minden utas számára előírás az arcmaszk használata.

A 1,5 méteres szociális távolság egy 2×2 sorban ülésekkel telerakott turistabuszban nehezen értelmezhető. Az MKFE kommunikációs menedzsere szerint, ha az utasok száma lehetővé teszi, akkor esetleg ki lehet alakítani szeparált ülésrendet, de a maszk viselete és a rendszeresen használt tárgyak fertőtlenítése a megfelelő megoldás, az utasok védelme ezzel biztosított.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)