Jump to content

Változik a Lánchíd

2020. 03. 04. 19:39

Az alagútból a felszínre vinnék a 2-es villamost a Lánchídnál.

Habár Karácsony Gergely főpolgármester próbált pénzt szerezni a kormánytól, nem járt sikerrel, ezért nincs elég rendelkezésre álló keret a Lánchíd felújítása mellett a Váralagút és kapcsolódó területei, a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér, valamint a 2-es villamos pesti hídfő alatt átvezető alagútjának rekonstrukciójára, így a főváros költségcsökkentésbe fogott.

A Népszava azt írja, előbb a Váralagút rekonstrukcióját törölték, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) legutóbbi ülésén pedig felmerült a pesti hídfő alatti villamosátjáró megszüntetése.

Helyette a 2-es villamos pályáját a Kossuth térnél alkalmazott módon felvinnék a Széchenyi István térre, ez ugyanis állítólag sokkal olcsóbb lenne, mint az alagút felújítása, ami kb. 8-10 milliárd forintot vinne el a költségvetésből. Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke a lapnak megerősítette, hogy az FKT ülésén tárgyaltak a 2-es villamos felszíni elvezetéséről.

Egyelőre csak arról született döntés, hogy megvizsgálják az elképzelést, ha pedig kivitelezhetőnek tűnik és valóban tudnak vele spórolni, akkor Balogh szerint ez támogatható lesz, hiszen “illeszkedik a forgalomcsillapított, gyalogosbarát városvízióba, amit a városvezetés követ.”

A lap úgy tudja, az első elképzelések szerint a vágányok az Eötvös tér után kanyarodnának fel a Belügyminisztérium elé, majd a Gresham-palota és a luxusirodaház előtt haladnának el, végül a Magyar Tudományos Akadémia tömbje felé vennék az irányt, csatlakozva a korábbi pályához. A mostani alagutat betemetnék vagy átengednék a gyalogosoknak.

Az átalakítás egyelőre nem érintené a közúti alagutat, de később, amikor a rakpartokat sétálóvá alakítanák, az is megszűnhetne.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)