Jump to content

J.D. Power

2020. 02. 16. 20:18

Új rekordot hozott az idei J.D. Power járműmegbízhatósági felmérés: harmincnégy év alatt egyetlen más típusnál sem jegyeztek még fel ilyen kevés meghibásodást.

Mennyi problémát okozott Önnek az elmúlt egy évben három éve vásárolt autója? Ezzel az egyszerű kérdéssel fordult az autótulajdonosokhoz a J.D. Power szervezet. A válaszadás már nem volt ilyen egyszerű, 177 különböző hibajelenségről kellett nyilatkoznia a résztvevőknek.

Sok meglepetést hozott az idei felmérés. Az első, hogy megszakadt a Lexus évtizedes sikerszériája: már nem a Toyota luxusmárkája, hanem a Hyundai testvérbrandje: a Genesis vezeti a megbízhatósági listát. A Toyota is visszacsúszott az ötödik helyre, ami persze még mindig nem olyan vészes – annál érdekesebb, hogy egy Amerikán és Kínán kívül sehol nem forgalmazott márka, a Buick tolta le őt a dobogóról.

A japánok a kategóriánkénti értékelésen vigasztalódhattak: a Toyota négy, a Lexus kettő típusa bizonyult saját méretosztálya legmegbízhatóbb képviselőjének. A Lexus ES (nem a mostani, hanem a három évvel ezelőtt gyártott típus) pedig egyenesen csúcsot döntött: 100 autónál mindössze 52 meghibásodást tapasztaltak a tulajdonosok. Habár a J.D. Power mostani VDS felmérése csak az észak-amerikai piacon szemlézte, aligha túlzás kijelenteni, hogy az előző Lexus ES a világ legmegbízhatóbb autója – kár, hogy már nem kapható.

Ha az összes dobogós helyezést nézzük, ott a Chevrolet és a Toyota egyaránt 8-8 autóval képviselteti magát. A prémium gyártók között a BMW és a Lexus is öt autóval van jelen.

Negatív hőse is volt az idei felmérésnek, és itt nem is a sereghajtókra gondolunk, hanem a Teslára, amely egyenesen megtagadta az együttműködést a J.D. Powerrel, és nem adta ki a vásárlók adatait, hogy az adatgyűjtők felvegyék velük a kapcsolatot. Aligha véletlen egybeesés, hogy pont a most vizsgált évjáratoknál (2017) korábban súlyos problémákat talált a Tesla típusainál egy másik fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports.

 
(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)