Jump to content

Nem igazán tartjuk be a szabályokat az utakon

2020. 01. 01. 13:50

Saját bevallásuk szerint a 30-asok figyelnek a legjobban a sebességhatárokra és a biztonsági öv használatára. Minél jobb fizetése van valakinek, annál gyakrabban telefonál szabálytalanul a kocsijában. Jó hír, hogy az autósok 96 százaléka sosem ül ittasan a volán mögé.

A K&H és a Free Association a biztos jövő felmérés keretében a magyarok biztonságérzettel és jövőképpel kapcsolatos várakozásait vizsgálja. A 2018 novemberében zajlott kutatásban 500 fő vett részt, a vizsgálat tárgya a biztonságérzetet leginkább befolyásoló tényezők és azok várt változásai voltak: jelenlegi, rövid és hosszú távú anyagi biztonság; közbiztonság, ingatlanokkal kapcsolatos félelmek, természeti csapások, közlekedésbiztonság, járművek biztonsága és utazás. 

Vannak sofőrök, akiknek változtatni kellene vezetési szokásaikon. Saját bevallásuk szerint ugyanis elég sokan nem tartják be a szabályokat – derül ki a felméréséből, amely azt vizsgálta, hogy a 30–59 éves autósok mennyire veszik figyelembe például a gyorshajtásra, a vezetés közbeni telefonálásra vagy éppen a parkolásra vonatkozó szabályokat.

A megkérdezett autósok leginkább az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályokat tartják be, 96 százalékuk mondta azt, hogy soha nem ül ittasan a volán mögé, 91 százalékuk mindig szigorúan betartja az elsőbbségadási szabályokat és figyelembe veszi a stoptáblát is. A harmadik, legtöbbek által betartott szabály a közlekedési lámpák jelzéseihez kapcsolódik, az autósok 86 százaléka saját bevallása szerint mindig szigorúan veszi ezeket. Legkevésbé a gyorshajtásra érzékenyek a magyarok: mindössze 33 százalék tartja be minden esetben a sebességhatárt.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)