Jump to content

A Nyugati felüljáró sorsa

2019. 06. 17. 22:29

A fővárosi közlekedés nagy részét a személyautósok adják. Ők viszont jönnek, mennek, büdösek és csak a baj van velük. Nosza, tegyük pokollá az életüket!

Május közepén jött a hír, hogy a főpolgármester szerint „városképi szempontból nagyon csúnya” a Nyugati téri felüljáró, így valószínűleg lebontják. Az amúgy jó állapotban lévő autós felüljáró évtizedekig tette a dolgát, segített, hogy a lehetőségekhez képest gyorsan le lehessen küzdeni ezt a kereszteződést. Az ötlet nem új, valamiért nagyon útban van ez a felüljáró, de jó ideig megmentette az, hogy a szakemberek nem látták biztosítottnak a 6-os villamos járatsűrűségének megtartását szintbeli kereszteződés kialakításával.

Egy ideig úgy gondolták, csak költséges aluljáró építésével lehetne kiváltani a felüljárót, de mostanra valamiért átértékelték a helyzetet. Szóval úgy fest, a felüljáró eltűnik és sanszos, hogy a Ferdinánd híd sem ússza meg sokáig. De vajon miért ellenség minden nem szintbeli kereszteződés Budapesten? Miért kell minden közlekedőnek egy szinten kereszteznie egymás útját?

A legtöbb alul- és felüljárót a 70-es 80-as évek táján tervezték, építették. Amikor ezek a kereszteződések épültek, még az autós forgalom élvezett elsőbbséget, úgy próbálták kialakítani a forgalmi rendet, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban tudjanak átjutni a városon a kocsik, teherautók.

A helyzet mára nagyot változott, az autó és autós inkább ellenség lett, egyre inkább az a trend, hogy a sofőröknek legyen rossz, és akkor nem jönnek be a nagy, boldog sétálóutcává alakított belvárosba. Megállíthatatlanul kúsznak a városhatár felé a fizető parkolóövezetek, persze P+R parkoló nem épül oda, ahol szívesen letennék a kocsit az ingázók, hanem inkább ezeket a területeket is fizetőssé teszik. Sokszor úgy, hogy az ott lakók még állva tapsolnak is hozzá. Szóval az autó helyett tessék biciklivel járni, vagy éppen a minden jogos kritika ellenére európai szinten mégis jól használható tömegközlekedést igénybe venni.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)