Jump to content

Ikarus buszokat láthatsz Székesfehérváron

2019. 05. 29. 19:58

„Ikarus - A busz” címmel nyílt kiállítás tegnap Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban. A megnyitó alkalmából nosztalgiabuszokból álló konvoj ment a budapesti Hősök teréről egészen a kiállítás helyszínéig.

Az intézmény és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) együttműködésében megvalósult kiállítás a hazai busz- és járműipar történetében különleges helyet elfoglaló legendás Ikarusok, valamint a székesfehérvári Általános Mechanikai Gépgyár történetét mutatja be.

A megnyitón Vitézy Dávid, az MMKM főigazgatója hangsúlyozta, hogy az Ikarus-örökség gondozása intézményük kiemelt missziója, ennek jegyében egy tucatnyi autóbuszt vettek az elmúlt másfél évben és dolgoznak a teljes Ikarus-fotóarchívum feldolgozásán is. Úgy vélte, hogy a gyár történetének megőrzése az utókor számára nemcsak a múltról, hanem a jövőről is szól, hisz bőven van benne használható tudás, amit lehet és kell is hasznosítani.

A főigazgató jelezte, hogy nemsokára új közlekedési múzeum lesz Kőbányán, a volt Északi Járműjavítóban és a létesítményben az Ikarus történetének, valamint a legrégebbi és a legújabb buszoknak is kiemelt helye lesz. Hídvégi János, a kiállítás kurátora felidézte, hogy Budapesten több mint ötvenöt évig, Székesfehérváron pedig mintegy negyven évig gyártottak buszokat és ez idő alatt csaknem 300 ezer jármű készült. Ezekből 83 országba mintegy 240 ezer Ikarus buszt exportáltak.

A kiállítás a székesfehérvári autóbusz- és járműgyártás mozzanatait az egykori Általános Mechanikai Gépgyár 1963-as Ikarus Karosszéria és Járműgyárhoz való a csatlakozásától eleveníti fel. A tárlat az önálló székesfehérvári autóbusztervezéssel kiemelten foglalkozik, bemutatva a járműgyártás két gyár közötti megosztását, a tömegtermelés elindításának nehézségeit, a munkaszervezés javítását célzó újító és brigádmozgalmak munkáját, sőt a látogatók a székesfehérvári gyár “utóéletébe”, illetve napjainkban végzett tevékenységébe is bepillantást nyerhetnek.

A kiállításon láthatók Finta László, Smiedt Kázmér, Lassú Gábor, Rózsa László, Szini Béla és több más tervező gördülő legendái. A látogatók emellett a típusok fejlődéstörténetén keresztül megismerhetik a hazai autóbuszgyártás mérföldköveit, valamint az eredeti tervrajzokat. A kiállítás a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén július 21-ig tekinthető meg.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)