Jump to content

Összeáll a két óriás

2019. 05. 27. 10:57

Globális fúzióra készül a Fiat–Chrysler és a Renault francia autógyártó.

Az Automotive News szerint a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) részvénycserés, globális partnerségi ajánlatott tett a francia Renault autógyártó számára.

Az FCA közleménye szerint egy új céget hoznának létre, amely az FCA részvényeinek 50 százalékát és a Renault papírjainak 50 százalékát tulajdonolná. (A Renault 15 százalékát jelenleg a francia kormány birtokolja, amelyet szintén bevontak a tárgyalásokba.) Az FCA javaslatát, mint írják, egynapos tárgyalásokon véglegesítették és a javaslatot a Renault hétfői fórumán meg is vitatják. Amennyiben az üzlet valóban létrejön, akkor a világ egyik legnagyobb autóipari cége formálódna, amely nagyban javíthatja az egyes szereplők versenyképességét. Itt példaként említhető, hogy a Fiat–Chrysler európai gyárai többségének kihasználtsága jelenleg az 50 százalékot sem éri el.

Az ügylet egy olyan autógyártót születését jelenté, amely évente 8,7 millió járművet értékesít, komoly szereplő a kulcsfontosságú piacokon és összességében 5 milliárd euró éves megtakarítást hozhatna az egyesülés a szereplőknek az FCA számításai szerint. A javasolt ügylet szerint a két autógyártót egy holland holdingtársaság neve alatt egyesítenék, és a kombinált vállalkozás új részvényeket is kibocsátana.

Hasonló lépésekre, azért van szükség jelen pillanatban az autóiparban, mert a villamosítás, a kibocsátásra vonatkozó szigorúbb előírások és az önvezető járművek fejlesztései olyan hármas költségnyomást helyeznek a cégekre, amely egy konszolidációs folyamatot indított el.

Érdekes azért, hogy a lépés, hogyan egyeztethető majd össze a Renault jelenlegi szövetségesi körével, amelyben a Nissan és a Mitsubishi szerepel, ám annak a partnerségnek is újratárgyalása zajlik majd a francia–japán konszern vezetőjének Carlos Ghosn bukása miatt.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)