Jump to content

Megérkezett a Tesla Budapestre

2019. 04. 29. 14:02

Ez nem egy hivatalos kereskedés, márkaszerviz pedig továbbra is Bécsben van legközelebb, de mégis megnyílt valami Budapesten, ahol Teslákat lehet venni és ami megtévesztésig hasonlít egy autószalonra.

A Tesla sok szempontból különc autógyártó és autóértékesítő vállalat, így az első hazai Tesla-szalon is másképp működik, mint a többi márkánál. Olyannyira, hogy ez nem is a szó klasszikus értelmében vett autószalon vagy autókereskedés, sokkal inkább egy bemutatóterem, ahol a vevők megnézhetik a kocsikat, ki is próbálhatják azt, amelyikből épp van bent tesztautó, de a megrendelés már máshogy megy, mint másutt. A Tesla üzletpolitikája szerint a vevők csak saját maguk rendelhetik meg a kiszemelt modellt (illetve Modelt :-), de ez sok magyar vevőjelöltnek több szempontból is problémás dolog – volt eddig.

A legtriviálisabb probléma a nyelv, a legkomolyabb pedig a finanszíroztatás eddigi nehézkessége, sőt: lehetetlensége. És ez a két szolgáltatás az, amelyben az egyebek mellett prémiumautók lízingelésére specializálódott Universal Leasing nevű hazai cég meglátta az üzleti lehetőséget. A Tesla európai központját persze már korábban is megkeresték magyar autókereskedők, de ezekkel a vállalatokkal üzletpolitikai okokból nem is hajlandó foglalkozni a Tesla.

A Tesla hagyományosan nem adja ki az értékesítést és a szervizszolgáltatást a kezéből, inkább vállalják, hogy lassan terjeszkednek, de nem vonnak be franchise-partnereket. Hogy miért, azt leginkább csak Elon Musk tudhatja, de így van. Egy lízingcég viszont más tészta, az Universalt már nem találta problémásnak az európai Tesla és sikerült is összehozniuk egy megállapodást.

Eszerint az új budapesti bemutatóteremben technikailag már az Universal adhatja le a megrendelést, a tényleges vevővel közösen. A rendelési felületet is magyaríthatta az új hazai partner, a rendelési folyamatban pedig immár helyet kap az ő finanszírozásuk. A Teslákra kitalált lízingkonstrukcióban a hiteldíjmutató 4% alatti, a Teslánál mostanában szokásos 10-12 hetes szállítási határidőt pedig legfeljebb további két héttel toldja meg az adminisztrációs folyamat. Szintén fontos momentum, hogy az Universal immár a kocsik hazaszállítását is intézi, így aki náluk rendel Teslát, ugyanúgy egy szalonban veheti át a kocsiját, mint egy új Mercedes vagy BMW magyarországi első gazdája. Aki nem akar lízingelni, természetesen a teljes összeget is kifizetheti az új Teslájáért, ebben az esetben az Universal a rendelés, a kocsi hazahozatalának és forgalomba helyezésének átvállalásával segíti a hazai vevőt.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)