Jump to content

1935-ös Duesenberg SSJ

2018. 08. 31. 10:27

Hollywood két ikonjának volt az egészen különleges ritkaságnak számító Duesenberg SSJ-ből egy-egy példánya, ami nálunk vélhetően teljesen ismeretlen márka.

Amerikának olyan ez a márka, mint itt Európában a legritkább Rolls-Royce-ok. Egy ilyen egyébként is ritkaságnak számító jármű, ami ráadásul Gary Cooperé volt, elég ahhoz, hogy a legdrágábban eladott amerikai autó legyen.

Egy 1935-ös Duesenberg SSJ, amely Gary Cooper filmszínész tulajdonában volt, a hétvégén 22 millió dollárért kelt el a Gooding & Co. a Pebble Beach-i aukcióján, ezzel rekordot állított fel a legértékesebb háború előtti autók kategóriájában.

Egyben ez lett a legdrágább amerikai autó, amelyet valaha értékesítettek aukción, elvéve az eddigi első egy Shelby Cobra címét, amelyet 13,75 millió dollárért adtak el 2016-ban.

A típusból összesen két példány létezett, mindkettőt a korszak nagy hollywoodi legendája Gary Cooper és Clark Gable tulajdonolta. A kocsiban egy nyolchengeres motorblokk van 400 lóerős teljesítménnyel. Egyébként a Duesenbergek közt még nem is számított drágának a maga 5500 dolláros újkori árával, mert a márka leghíresebb típusa az óriási Duesenberg J-modell például háromszor ennyibe került anno.

(Forrás: hvg.hu / fotó: Gooding)