Jump to content

Elfelejtett háborús hős

2018. 04. 30. 08:08

A Willys Jeep egy amerikai hős, a II. világháború egyik szimbóluma. Pedig nem csak egyedül ez tejesített szolgálatot az amerikai csapatoknál.

A Dodge WC egy hasonló stílusú jármű volt, azonban sokkal szerényebb karriert futott be, mint az ohiói ellenfele. A Willys elsősorban könnyű felépítményének és igénytelen, de praktikus szerkezetének köszönhetően lett sikeres a harctéren, majd a háború után is.

A fronton azonban, ha valami nagyobb tömegűt kellett szállítani, akkor jobban jött a Dodge WC. Ezeket a járműveket jobban lehetett terhelni, akár másfél tonnát is simán elszállítottak.

A háború után Power Wagon néven forgalmazták őket és összesen 3 millió darab került le ebből a típusból a gyártósorokról. Összességében mégis ritkaságnak számítanak, főleg a katonai példányok, mint amilyeneket most az RM Sotheby’s kíván árverésre bocsátani.

Az első modell egy úgynevezett parancsnoki változat, amely a tiszteket szállította az egységeikhez. A másik egy radiós autó, amely kisebb, fontos szállítmányok fuvarozására volt alkalmas. A modellek ára fejenként 60-80 ezer dollár között lehet.

(Forrás: hvg.hu)