Jump to content

BMW M4 Cabrio Edition 30 Jahre

2018. 02. 22. 18:09

Idén éppen harminc éve, hogy a BMW M GmbH megalkotta első kabrió modelljét, méghozzá a BMW M3 Cabrio képében. Azóta öt nemzedéket élt meg ez a modell, melynek legújabb tagja az immár 4-es számot viselő M4 Cabrio. A bajorok természetesen nem feledkeztek meg egy ilyen szép jubileumról, és mi mással is ünnepelhették volna meg, mint egy látványos limitált szériával, ami természetesen a kabrió M4 alapjaira épül, és az Edition 30 Jahre utónevet viseli.

A mindössze háromszáz példányban elkészülő újdonság ráadásul a Competition teljesítménynövelő csomaggal is fel van szerelve, így a dupla turbóval lélegeztetett, soros hathengeres benzinmotor 450 lóerőt bocsát a pilóta rendelkezésére. Az élményt pedig az M Sport kipufogórendszerrel, típus-specifikus SPORT üzemmóddal és extrém sportosra konfigurált dinamikus menetstabilizáló rendszerrel (DSC – Dynamic Stability Control) felvértezett, adaptív M futóművel, valamint aktív M differenciálművel teljesíti ki az autó.

Ez persze nem minden, hiszen a különkiadást egyedi stílusjegyekkel is felvértezték a tervezők: a BMW M4 Cabrio Edition 30 Jahre kétféle tradicionális karosszéria-fényezéssel debütál. A Macao kék metálfény az első nagyteljesítményű kabrió harminc évvel ezelőtti premierjére utal, míg a Mandarin II árnyalat az 1994-ben bemutatott, második BMW M3 Cabrio extrafelszereltségi palettáján megtalálható Dakar sárga karosszéria-fényezés opcióját eleveníti fel.

A kerek jubileumot ünneplő limitált széria már az alapfelszereltség részeként megkapja a BMW Individual Shadow Line külső felszereltségi csomagot, amely a hűtőrács-pár dupla keretét, az első kerékjárati ívek mögé integrált légkivezető nyílásokat, a típusjelzést és a csillagküllő-dizájnú, kovácsolt BMW M könnyűfém keréktárcsákat is exkluzív fénybe öltözteti. A 20 colos felnik a különkiadás sajátosságaként eközben Orbit Grey matt árnyalatban gurulnak majd a háromszáz egyedi kabrió alatt.

Az utastér teljes Merino bőrkárpitozásának árnyalatát a BMW M4 Cabrio Edition 30 Years különkiadás karosszéria-fényezése határozza meg. A kék metálfényhez fekete-kék vagy fekete-szürke kéttónusú bőrkárpitozást választhatnak a tulajok, az exkluzivitást pedig a fejtámlákon megegyező színű kontraszt-varrás, a BMW M szőnyegek esetében pedig ugyanilyen szegélyezés nyomatékosítja. A Mandarin II árnyalathoz sárga kontraszt-varrással díszített fekete bőrkárpitozás társul, az utastéri betétek pedig mindegyik változat esetében szénszálból készülnek, már az alapfelszereltség részeként. A küszöbléceken, a fejtámlákon és a műszerfal jobb első utas előtti részén a „30 Jahre Edition” felirat olvasható, utóbbi esetben ráadásul a háromszázig skálázott sorszámok is utalnak a limitált szériára.

A jelenleg futó M4 tehát az ötödik M-es kabrió a BMW kínálatában. Sorban egyébként 1988-ban, 1994-ben, 2001-ben, 2008-ban és 2014-ben mutatkoztak be ezek a modellek, de a teljesítmények alakulása is érdekes: az első generáció (E30) 215, a második (E36) 286 majd 321, a harmadik (E46) 343, a negyedik (E92) 420, a jelenleg is futó ötödik generáció (F33) pedig alapból 431, Competition csomaggal pedig 450 lóerővel gazdálkodik. Érdekesség még továbbá, hogy az első generáció négyhengeresét és az előző, E92-es változat V8-asát leszámítva minden M3 Cabrióban soros hathengeres egység teljesített szolgálatot. Az M4 Cabrio Edition 30 Jahre tehát lenyűgöző felmenőknek állít ugyancsak lenyűgöző örökséget – persze aki részese szeretne lenni ennek, az jobb ha siet, ugyanis a 300 darabot biztosan gyorsan elkapkodják majd.

(Forrás: autopult.hu)