Jump to content

230 millió forintot fizettek ezért a kopottas motorért

2018. 01. 29. 21:37

Laikus szemmel nézve első blikkre vélhetően kevesen gondolnánk, hogy milyen komoly értéket képvisel ez a kétkerekű.

Az árverések sztárjai általában az autók, és már meg sem lepődünk azon, ha egy patinás négykerekűért több százmillió, vagy akár több milliárd forintot fizetnek a tehetős vásárlók. Ezúttal viszont kivételesen nem egy autó, hanem egy régi kétkerekű cserélt gazdát igen magas áron.

A mellékelt fotón látható motorkerékpár nem kevesebb mint 929 ezer dolláros, vagyis átszámítva mintegy 230 millió forintos áron talált gazdára a Bonhams aukciósház Las Vegas-i árverésén. A keresztségben Vincent Black Lightning nevet kapott motor 1951-ben látta meg a napvilágot: a mindössze 30 példányban gyártott 998 köbcentiméteres típusból mára csak 19 maradt meg.

A Black Lightning a korábbi sebességrekorder, a Black Shadow könnyebb és erősebb, ebből következően pedig még gyorsabb módosított változata. A 207 helyett csupán 163 kilogramm tömegű, illetve 55 helyett 70 lóerős kétkerekűvel 1953-ban új sebességrekordot értek el: Jack Ehret Ausztráliában 228 km/h-val száguldott vele. Ehret közel fél évszázadon keresztül megőrizte a motort, melyet most a negyedik tulajdonosa bocsátott árverésre.

 

(Forrás: hvg.hu)