Jump to content

300 irányban állítható ülést fejleszt a Toyota

2017. 12. 16. 14:46

Különálló lemezkék százai alkotják azt a kísérleti autóülést, amelyet a Toyota autóbelsőket fejlesztő tagvállalata talált fel, és amely önmagát állítja az utashoz.

A Toyota legújabb üléskoncepciója nem kevesebb mint háromszáz lapkából áll, amelyek egymástól függően változtatják helyzetüket, így kicsinek, nagynak, testesnek, soványnak, egyenesnek és görbének is jó lehet az ülés.

Persze csak akkor, ha pontosan be tudjuk állítani – és a gyakorlatból lehet tudni, hogy minél több irányban szabályozható egy ülés, annál nehezebb eltalálni pont azt a helyzetet, ami tökéletes, hiszen túl sok a változó.

Ezért aztán a Toyota Boshoku üléskoncepciója saját magát állítja be. Egy kamerarendszer beszkenneli az autót megközelítő utas vagy sofőr testalkatát, majd miután beszállt, összetett nyomásérzékelők igazítják megfelelő irányba és szögbe a blokkokat.

A Toyota már dolgozik azon az okostelefonos alkalmazáson is, amely segítségével az autó felismeri közeledő utasát, és mire az helyet foglalna, előre testre szabja az ülést.

A távlatok azonban ennél is színesebbek: a vezetőtámogató rendszerekkel összekötve az ülés aktívan segíthet a vezetőnek a helyes irányba kormányozni, ébren maradni, de minden eddiginél pontosabb masszázst is adhat a szék.

(Forrás: vezess.hu)