Jump to content

Eladó Anglia legidősebb autója, 1894-es

2017. 10. 29. 18:25

123 éves, megkímélt állapotú, nyitott karosszériás jármű gazdát keres.

A brit aukciós ház, a Bonhams kínálja eladásra ezt a motoros fogatot, amely 1894-ben készült a Santler néven. A fa felépítményes és vasszerkezetű járműnek elliptikus szögvasból készült felfüggesztése van, szíjas váltóműve, amelyről már lánc vitte a hátsó kerekekre a hajtást, egészen a kerékpárküllős, 28" és 40" colos, természetesen tömörgumis abroncsokig. A kocsi felszerelt kézi, illetve lábműködtetésű fékekkel is. A leütési árát 250 ezer font körülire teszik.

A Santler cég 1889 és 1922 között működött Malvern Linkben, Worcestershire megyében két testvér által. Charles és Walter Santler üzemeltette, akik apjuk révén bicikligyártói örökséget kaptak. A cég első „autója” még gőzzel hajtott szerkezetként született és jó eséllyel ők voltak az első brit autógyártók.

Ez a modell 1889-ig járta az utakat, ám akkor egy szokatlan rendelet értelmében le kellett állítani, mert előírták, hogy minden mechanikusan hajtott szerkezet mellé legalább háromfős személyzet kell. Ez viszont gond volt a kétüléses kocsi esetében. Santlerék hagyták is inkább a gőzautót és egy új projektbe kezdtek, a váz megtartásával. Egy kéthengeres gázmotort raktak bele, ám a projekt befulladt igazából.

Az autó miután sértetlenül átvészelte a II. világháborút, az ötvenes években felújították, akkor kapott némi módosítások után egy egyhengeres 3.5 lóerős Benz-motort, amelyet a Veteran Car Club szigorú vezetése is jóváhagyott, azóta így látható a jármű.

 
(Forrás: hvg.hu)