Jump to content

Holnap indul a suli, NE ÜLJ AUTÓBA, ha nem muszáj!

2017. 08. 31. 20:40

Káosz és agybaj, stressz és pánik, dudaszó és idegőrlő ácsorgás. Valami ilyesmire készülhet, aki holnap Budapesten és a nagyobb városokban autóba ülteti egy vagy több csemetéjét és megpróbálja elvinni őket az iskolába.

Szeptember elsején reggel egy egész ország próbál majd egyszerre háromnegyed nyolcra odaérni az iskolakapukhoz, hogy az ió-ció-áció leteltével átadja csillogó szemű, tudásra éhező gyerekét az ostromot kipihenten, harcra készen, kivont vonalzóval váró tanerőknek.

Ez természetesen nem fog sikerülni. Borítékolható az idegbaj a reggeli rutintól eleve elszokottan, jó eséllyel késve induló családok számára – főleg, ha kocsival vágnak neki a 2017/18-as tanévnek. Aki nem akarja kétségbeesve nyomni a dudát, inkább eleve ne is autóval induljon el holnap a suliba!

A vicc kedvéért nem csak az iskolát megrohamozó szülők, hanem néhány egyéb lezárás is nehezíti a fővárosiak életét szeptember elsején:

  • Pozsonyi Piknik: Lezárják a XIII., Katona József utcát, a Radnóti Miklós utcát és a Szent István parkot az Újpesti rakpart és a Pozsonyi út között. Lezárják az Újpesti rakpartot a Jászai Mari tér és a Szent István park, valamint a Balzac utcát a Szent István park és a Pozsonyi út között. Kerülni a Pesti alsó rakpart felé lehet.
  • Nyugati tér átépítése: Az átépítés első ütemében, szeptember 3-ig az Oktogon felé lezártak egy sávot. A Bajcsy-Zsilinszky útról nem lehet a Margit híd felé kanyarodni, a visszafordító sáv járható marad. A Teréz körútról jobbra, a Váci út felé sávszűkületen kell áthajtani. A Váci úton befelé a csak a belső sávból lehet balra, az Oktogon felé továbbhaladni, illetve lezárják egy szakaszon, a felüljáró mellett a Szent István körútra kanyarodó sávot.
  • Szívás a Krisztina körúton: Lezárják a Krisztina körút Déli pályaudvar felé vezető oldalát az Orvos lépcső és a Mikó utca között vágányfelújítás miatt. Kerülni az Attila út felé lehet. Az Attila úton a Mikó utcánál önálló kanyarodó sávból lehet balra kanyarodni, az Alagút utcánál pedig a Széll Kálmán tér felől nem lehet balra kanyarodni a Lánchíd felé, helyette a Krisztina körúton a Mészáros utcánál lehet balra kanyarodni.

(Forrás: BKK info, és van ott még egy csomó kisebb lezárás, ahonnan ezek jöttek, térképpel. Érdemes ránézni a holnapi indulás előtt, ha mégis autóval próbálkozna valaki!)

Persze lehet, hogy nem lesz igazam. Lehet, hogy töküres utcák, kihalt parkolók és forgalommentes kereszteződések ámítanak el majd, elképzelhető, hogy úgy suhan majd át a városon, mint kés a vajon, aki mégis autóba ül. De vigyázat, ez csapda! Bizonyára sok anyuka és apuka csalta még el ezt a rém hülyén péntekre eső első napot, és vakációzik még egy utolsót gyerekével. Ha pedig így lesz, akkor negyedike, hétfő lesz majd a nap, amikor beköszönt az apokalipszis, a káosz és agybaj, stressz és pánik, dudaszó és idegőrlő ácsorgás.

Szóval a biztonság kedvéért, aki teheti, még hétfőn se kocsival vágjon neki a gyerekszállításnak! Busz, metró, villamos, séta vagy bicikli, bármi, csak autó ne, amíg le nem csitul a szokásos iskolakezdési közlekedési cunami az utakon. Majd kedden, vagy még inkább szerdán, amikorra kiestek azok, akik nem bírják a nyomást, vagy akiknek igazából nem is kéne kocsival megoldani a gyerekszállítást, mert rájönnek, hogy gyalog vagy tömiközlivel igazából hamarabb odaérnek, mint a kényelmesebbnek hitt kocsival.

Ha sikerül átvészelni ezt az első pár napot, akkor már alighanem nyugiban autózhatunk reggelente a suliba – persze csak addig, amíg be nem köszönt az első igazi őszi esős nap. Mert akkor tuti mindenki felveszi majd a kerekes esernyőt, és jöhet a káosz és agybaj, stressz és pánik, dudaszó és idegőrlő ácsorgás.

(Forrás: vezess.hu)