Jump to content

40 éves a 7-es BMW - jubileumi szériával ünnepel a BMW

2017. 07. 24. 15:57

Legyen szó akármelyik szériáról, a 7-es BMW fogalomnak számít az autóiparban, ami nem csoda, hiszen a luxusmodell a BMW zászlóshajója, és amikor egy új 7-es megjelenik, biztosak lehetünk benne, hogy a járműtechnika aktuális állásának csúcsát képviseli.

A luxusszedán idén tölti be 40. születésnapját, a jubileumot pedig a BMW az aktuális szériából egy limitált különkiadással ünnepli. 1977-et írtunk, amikor az első 7-es (gyári kódjelén E23) bemutatkozott, az elmúlt 40 év alatt pedig természetesen számos generációváltás történt: az aktuális G01 típusjelű 7-es immár a hatodik generáció.

A BMW 7-es sorozat 1977-es megszületése óta a bajor prémiumgyártó szinte kivétel nélkül a modellpaletta csúcsán álló zászlóshajóban mutatja be legújabb járműépítési megoldásait és úttörő technológiai innovációit, amelyek az egész autóipar fejlődésére nagy hatással vannak.

Legyen szó akár a műszerfal intelligens ‘Check control’ kontroll-visszajelző rendszeréről (1977), a II. világháború utáni Németországban sorozatgyártásba kerülő első tizenkét hengeres motorról (1987), az első, Európában gyártott járműbe integrált navigációs rendszerről (1994), a forradalmi BMW iDrive operációs rendszer és az e-mail hozzáférést kínáló BMW Online mobilitási szolgáltatás világpremierjéről (2001), vagy akár a gépkocsiba integrált korlátlan internet-kapcsolat debütálásáról (2008), a meghatározó innovációk mindig a BMW 7-es sorozatban mutatkoztak be.

Hogy a BMW a hagyományt tovább folytassa, a legújabb, hatodik generáció megalkotásakor a jövőbe mutató BMW i modellek kifejlesztése során felhalmozott technológiai szaktudást is maradéktalanul kiaknázta. A szénszál-erősítésű műanyag (CFRP), alumínium és magas szilárdságú acél egyedülálló keverékéből létrehozott CarbonCore karosszériaváz-szerkezet alkalmazásának köszönhetően az új BMW 7-es sorozat nem kevesebb, mint 130 kilogrammal könnyebb megegyező hajtáslánccal szerelt elődmodelljénél, miközben a karosszéria minden korábbinál merevebb.

Az innovatív BMW eDrive hajtáslánc-technológia eközben a luxusszínvonalú menetkomfort és a zéró emissziójú mobilitás ígéretével ruházza fel a luxuslimuzin történetének első plug-in hibrid tagját, a BMW iPerformance paletta csúcsán álló BMW 740e modellt.

A BMW ‘7 Series Edition 40 Jahre’ nevű, mindössze 200 darabos különkiadás az új 7-es BMW exkluzivitását még tovább fokozza, első ránézésre rögtön két átütő mélységű karosszéria-fényezési opcióval. Az Individual részleg által kikevert exkluzív, Frozen Silver ezüstmetál fényezés selymesen matt ragyogása határozottan progresszív árnyalatban láttatja a luxuslimuzin vonalvezetését, miközben az Individual Petrol Mica ásványkék metálfényezéssel a bajor gyártó a diszkrét, elegáns kék árnyalat negyvenéves hagyományát ünnepli. A jubileumi különkiadás képviselői ezen felül a BMW M aerodinamikai csomag tételeit, a BMW magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomag karosszériaelemeit és a BMW Individual részleg 20” méretű, V-küllődizájnú könnyűfém keréktárcsáit is megkapják. A limitált széria exkluzivitását jubileumi plakettek is nyomatékosítják, amelyeket a B-oszlopok takaróelemein és a küszöbökön láthatunk.

Az utasteret tekintve az ügyfelek a BMW Individual részleg Merino bőrkárpitozásának két árnyalata közül választhatnak: a Smoke White füstös fehér / Cohiba barna, illetve a Smoke White / Mélyfekete színkombináció egyaránt kézzel szőtt, füstös fehér kontrasztvarrással készül, amely tökéletesen harmonizál az Individual részleg alcantarából készült, Smoke White tetőkárpitjával. A BMW 7 Series Edition 40 Jahre kiadás példányai az első és a hátsó üléssorban is komfortüléseket kapnak, miközben a BMW Individual utastéri betétek a bőrkárpitozás árnyalatától függően mélyfekete zongoralakkozással, vagy szálerezett, füstös barna színű eukaliptusz-fabetétekként is kérhetők. A műszerfalon egy plakett jelzi a különkiadást, az „Edition 40 Jahre” embléma pedig a fejtámlákon és a szőnyegeken is visszaköszön.

Technikai újítás nincs, és egyelőre az árakat sem ismerjük, de biztosak lehetünk abban, hogy a 200 példány pillanatok alatt gazdára fog találni.

(Forrás: autopult.hu)