Jump to content

Ha Putyin autójára vágysz, most lehet hasonlód

2019. 11. 19. 21:40

Polgári ügy lett az elnöki ügyből, avagy Oroszországban hivatalosan is megkezdődött a kétféle változatban készülő Aurus Senat forgalmazása.

Vlagyimir Putyin orosz elnök először tavaly májusban tárta nagy nyilvánosság elé vadonatúj szolgálati autóját. A 12,9 milliárd rubelből, vagyis megközelítőleg 55 milliárd forintból kifejlesztett orosz limuzin polgári változataira hivatalosan mostantól lehet leadni a megrendeléseket.

A 6,62 méter hosszú, illetve 4,3 méteres tengelytávolságú Senat Limousine L700, valamint az 5,63 méter hosszú, illetve 3,3 méter tengelytávú Aurus Senat Sedan S600 az Aurus hivatalos orosz partnereinél, az Avilonnál és a Panavtónál rendelhető. Az autókat az Avilon első körben három moszkvai helyszínen kívánja megtekinthetővé tenni, és nyílt titok, hogy messze sokkal nagyobb az érdeklődés, mint amennyi autót a gyakorlatban le tudnak gyártani.

Idén, illetve jövőre várhatóan csak évi 150 darab Aurus hagyja majd el a moszkvai gyártósorokat. Előreláthatólag 2021-ben kezdődik majd meg a gyártás Jelabugában, ezt követően pedig akár évi 5000-re nőhet az éves gyártókapacitás. És ily módon nemcsak a hazai, hanem a külföldi megrendeléseknek is eleget tudnak majd tenni.

Az Aurus Senat fejlesztése 2013-ban kezdődött. A kocsi legegyszerűbb kivitele 2,7 tonnás, a minden földi jóval felszerelt és páncélozott csúcsmodell pedig nem kevesebb mint 6,2 tonnát nyom. A kilencfokozatú automataváltós luxusautó alapmotorja egy 4,4 literes biturbó V8-as egység, mely 600 lóerőt szabadít rá a kerekekre. Ez pedig 6 másodpercen belüli 0-100-as sprintet tesz lehetővé a kisebb modell esetében.

A csúcsváltozatban egy 6,6 literes biturbó V12-es motor teljesít szolgálatot a maga szerénynek abszolút nem mondható 860 lóerős teljesítményével. Illetve 1000 Nm-es nyomatékával, ami persze kell is az akár 6 tonnánál is nehezebb kocsi korrekt mozgatásához.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)