Jump to content

Megvan, hol készülhet az új idényre a Forma–1 mezőnye

2022. 01. 28. 14:30

Februárban Barcelonában, márciusban pedig a szezonnyitó hétvége helyszínén, Bahreinben tesztel a Forma–1 mezőnye, erősítették meg az autós gyorsasági világbajnokság szervezői szerdán. Újabb két F1-es istálló, az Alpine – a kétszeres világbajnok Fernando Alonso csapata – és az Alpha Tauri pedig bejelentette, mikor mutatják be 2022-es versenyautójukat.

A 2022-es szezont megelőző első háromnapos tesztelésre Barcelonában kerül sor február 23. és 25. között, Szahírban (Bahrein) pedig március 10–12. között próbálhatják ki versenyautóikat és újításaikat a csapatok.

A rekordot jelentő 23 futamból álló idény szintén Bahreinben kezdődik a március 18–20-i hétvégén.

Az F1-ben az idén vezetik be azokat a szabálymódosításokat, amelyeket eredetileg tavaly léptettek volna életbe, de a koronavírus-járvány miatt még 2020-ban úgy döntöttek, hogy egy évvel elhalasztják.

A versenyautók ennek megfelelően jelentős mértékben átalakulnak, leginkább aerodinamikai szempontból, ezzel az előzést és a párharcok kialakulását kívánják elősegíteni. Az eddigi 13 colos abroncsok helyett az idén már 18 colos, úgynevezett peres abroncsokat használnak, ami az egyik leglátványosabb változás lesz.

Szerdán két újabb istálló, az Alpine F1 Team és a Red Bull fiókcsapata, a Scuderia Alpha Tauri is bejelentette, mikor mutatja be idei autóját és színezését.

A francia Pierre Gaslyt és a japán Cunoda Jukit a soraiban tudó olasz gárda február 14-én mutatja be az AT03-as modellt, míg a spanyol Fernando Alonsóval és a tavalyi Magyar Nagydíjat megnyerő francia Esteban Oconnal kiálló Alpine február 21-én leplezi le az A522 típusnevű versenygépét.

A csapatbemutatók sorát jelen állás szerint az Aston Martin kezdi február 10-én, ezt a McLaren követi egy nappal később. A Ferrari új versenyautóját február 17-én, a konstruktőr-világbajnoki címvédő Mercedes W13-as modelljét pedig február 18-án leplezik le.

(Forrás: autokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)