Jump to content

Az elektromos motor előnyei

2021. 08. 11. 14:34

Aki ilyen járművet használ, az nem csak másfajta rendszámot kap, de számos adó fizetése alól is mentesül, csakúgy, mint az elektromos autósok.

Szerdától, azaz 2021. augusztus 11-től jár a zöld rendszám a tisztán elektromos hajtású motorkerékpároknak – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ennek hozományaként többféle adó és illeték megfizetése alól is mentesülnek azok, akik elektromos motorral járnak. Nem kell fizetniük regisztrációs adót, visszterhes vagyonátruházási illetéket, illetve gépjárműadót. Zöld rendszámmal emellett számos városban parkolni is ingyen lehet.

A tulajdonosok műszaki vizsgán, vagy külön hatósági szemlén kérhetik a környezetkímélő besorolást. Az új motoroknak automatikusan jár a zöld rendszám. Mindez vonatkozik a teljesen elektromos mopedautókra és quadokra is. Utóbbiakból 150-250 lehet az országban az ITM becslése szerint, kétkerekű elektromos motorból pedig 150.

Idén tavasszal született döntés arról, hogy a kizárólag elektromos hajtású motorkerékpárok is zöld rendszámmal szerelhetők fel. 

Például egy BMW CE 04 elektromos motor listaára 4,5 millió forint, de nem igazán kapni másfél, kétmillió forint alatt még használtan sem “villanymotort”, szóval ez a kedvezmény azoknak lehet ismét előny, akik egyébként is tehetősek.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)