Jump to content

Küzdenek az "újautószag" ellen

2021. 06. 23. 11:54

A Ford bejegyeztetett egy eljárást, amely megszünteti ezt a jellegzetes illatot.

Ennek az elsőre talán kissé túlzó kihívásnak a megoldására elég nyomós okuk van, mivel a világ legnagyobb újautó-piacán Kínában, például rettentően utálják az újautó szagot. Őket sokkal jobban érdekli, hogy egy kocsinak, milyen az illata, mint a motor teljesítménye vagy az autó biztonsági berendezései – írja a USA Today.

A kellemetlen belső illat/szag a legmagasabb szintű eladási probléma ezen a piacon - mondta Brent Gruber, a JD Power autóipari elemzőcég vezetője. "Közel kétszerese a súlya, mint a második legelterjedtebb problémának, a túlzott üzemanyag-fogyasztásnak." A Fordnál ezért, egy külön csapat: az „Arany Orrok” foglalkozik az illatokkal és az egység 18 főből áll.

A kocsik jellegzetes újautó szagát azok az összetevők adják, amelyek a bőrök, a műanyagok vagy gumitömítésekben vannak és ezek keveredve alkotnak valamilyen illatösszhatást. Ezek az illatok néha felerősödnek, például, ha a kocsi sokat áll a napon és felmelegszik. A Ford kutatói is ebből indultak ki, mondván a kocsikból ki kell „sülnie” a szagoknak, ami egy természetes folyamat és egy idő után el is tűnnek ennek nyomán az illatok az autókból.

Állítólag, a „találmányuk” is valamiféle ilyen eljárás, amivel lényegében optimalizálják és néha rá is segítenek, hogy megnőjön annyira a hőmérséklet az autóban, amelyek révén a kémiai reakciók felgyorsulhatnak és ennek nyomán gyorsabban kiűzik ezt a zavaró illatot a kocsiból.

Az is érdekes, hogy míg Kínában, ennyire irtóznak ezektől az illatoktól az amerikaiak inkább kedvelik ugyanezt.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)