Jump to content

Kína felveszi a harcot

2021. 01. 07. 14:25

Különleges filtert fejlesztett ki a Honda. A készülék elképesztően apró csillóin szó szerint fennakadnak a vírusok; a szűrő negyed óra alatt szinte teljesen csírátlani tudja az autó belső terét.

Amióta megjelent a világon a koronavírus, az autóiparban is fókuszba kerültek a különböző szűrőrendszerek. Kínától kezdve Svédországon át Koreáig sok helyen fejlesztettek az orvosi maszkokhoz hasonló védelmet biztosító rendszereket.

Most a Honda mutatta be kurumaszk (azaz autós maszk) névre keresztelt megoldását. A meglévő utastéri légszűrőre felszerelhető kupak felületét nanométeres hosszúságú (azaz rövidségű) szálacskák milliói borítják. A vegyi kezeléssel létrehozott szűrő 15 perc alatt képes csapdába ejteni az autó utasterében keringő Covid-19 vírusok 99,8 százalékát. A rendszer élettartama 15 ezer kilométer, ami után a vírusokkal telített szűrőt cserélni szükséges.

A technológia, amely természetesen mindenféle vírus ellen hatásos, elvileg csak évek múlva lett volna szériaérett, ám a pandémia miatt felgyorsították a fejlesztését és engedélyeztetését. A technológia hátterében az az együttműködés áll, amelynek keretében a Honda számos japán önkormányzatnak segített a koronavírusos páciensek szállításában.

A december 25-én piacra dobott kurumaszk jelenleg egyetlen modellhez: a nyitóképünkön látható N-Boxhoz kapható, viszonylag olcsón, de remélhetőleg hamarosan más típusokhoz is elkészítik a kompatibilis filtert.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pexels.com)