Jump to content

Standardizálják a váltókat?

2020. 10. 17. 10:13

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tendert hirdetett a Forma-1 kizárólagos sebességváltó-szállítói szerepére 2021-re. Jelentős költségcsökkentési lépés.

Bár a 2021-es Forma-1-es szabályok, szerződési feltételek jelentős része továbbra is homályos, egy részlet most világossá vált: 2021-től egységes, egy gyártótól származó sebességváltókat használnak majd a szériában.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által kiírt tenderre március 3-ig várják a pályázatokat, a kiválasztásra valamikor áprilisban kerül sor.

A kiírás szerint a cél az, hogy az egységes, több szezonon keresztül használható koncepcióval kiiktassák a tervezés és a gyártás költségeit a csapatoknál. A sebességváltók házát ugyanakkor 2021-től is a csapatok gyárthatják majd maguknak, hogy az megfelelően illeszkedjen a hajtáslánc és a felfüggesztés saját tervezésű elemeihez.

Az F1-ben a jelenlegi tíz csapat közül hat használja a saját tervezésű és gyártású sebességváltóit, míg az Alfa Romeo és a Haas a Ferraritól, a Racing Point a Mercedestől, a Toro Rosso pedig a Red Bull Racintől vásárolja őket.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)