Jump to content

Népszerű lehet a támogatás

2020. 06. 19. 13:31

A vártnál is nagyobb az érdeklődés az elektromos autók vásárlását ösztönző, új állami program iránt.

Az Információs és Technológiai Minisztérium hétfő délután tartott sajtótájékoztatót az elektromos autók vásárlását ösztönző, hétfőn indult új programról. A keret ötmilliárd forint, és akár 2,5 milliós támogatást is lehet kapni.

Dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint a minisztérium várakozásait is felülmúlta az érdeklődés mind a kereskedők, mind a vásárlók részéről. A kereskedők érdeklődését jól jellemzi, hogy a 11 millió forint alatti autók kínálata a pályázat meghirdetésekor csupán 7 típusból állt, de ez a szám a pályázat indulásának napjára 15-re növekedett – írta a Villanyautosok.hu.

Június 10-én módosítottak a pályázati feltételeken, például csökkentették a segédmotoros kerékpárok minimálisan elvárt akkumulátorméretét a korábbi 48 V 42 Ah értékről (amely 2016 Wh-nak felel meg) az egyértelműbb 1800 Wh értékre. A robogók kötelező casco biztosításával kapcsolatos feltétel benne maradt a pályázati kiírásban, de a biztosítókkal egyeztettek arról, hogy lesz ilyen termék a piacon.

A potenciális vásárlók a kora délutáni adatok szerint már 900 pályázatot adtak be. Minden kategóriában, tehát a személygépkocsikra, a taxikra és a robogókra egyaránt élénk az érdeklődés, de legnagyobb igény a taxisok körében tapasztalható. A megpályázott összeg a sajtótájékoztató előtti adatok szerint már meghaladta a négymilliárd forintot a rendelkezésre álló ötmilliárdos keretösszegből.

A hatalmas érdeklődés miatt előfordulhat, hogy hamarosan kénytelenek lesznek felfüggeszteni a pályázatot a beadott támogatási kérelmek kiértékelésének idejére, valamint megfontolhatják további források bevonását.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)