Jump to content

Kellemetlen helyzetben a kutak

2020. 05. 03. 21:10

Talán ilyen súlyos következményekre, mint a töltőállomások átmeneti bezárása, egyetlen szereplő sem gondolt a koronavírus-járvány kirobbanásakor.

Ráadásul egy olyan nemzetközi hálózatról beszélünk, mint a Shell, amely  az első nyugati márkaként jelent meg a magyarországi üzemanyag-piacon. 

Az elmúlt hetekben olyan események zajlanak az üzemanyag-szakmában, amire eddig nem volt példa. Kezdődött először a soha nem látott mértékű üzemanyagár-csökkenéssel márciusban, majd folytatódott a soha nem látott kereslet-visszaeséssel a kutakon. Ennek természetes hozadéka lehet az, hogy egyes kutakat akár be is zárhatnak. Viszont arra, hogy az egyik legnagyobb szereplő, a Shell lesz az első, amelyik a kútbezárást meglépi, ráadásul ilyen gyorsan, kevesen számítottak.

Az országban 13 Shell-töltőállomás függesztette fel a tevékenységét, amelyek között van fővárosi és vidéki kút is. A vidéki városok esetén megyeszékhelyekről beszélhetünk, olyan városokról, ahol három-négy Shell-kút is működött korábban. Ezekből így most egyet-egyet zárnak be Szegeden, Nyíregyházán és Szombathelyen is.

A bezárások mellett a Shell-kutakon a nyitva tartás drasztikus csökkenését is tapasztalhatjuk, már csak elvétve van olyan kút, ami éjjel-nappal nyitva tart, illetve a 20 és 22 óráig nyitva tartó kutak esetében 18 órára módosították sok helyen a zárás időpontját – írja a Holtankoljak.hu.

Természetesen a vírushelyzetben a dolgozók védelme is fontos szempontként merülhetett fel a Shellnél, amikor a nyitva tartások módosításáról döntöttek.

Tény, hogy a kieső keresletből adódó bevételcsökkenést kompenzálni kell, aminek a leggyorsabb eszköze a fenntartási költségek csökkentése. Ennek következményeként az is elképzelhető, hogy a többi hálózat is fontolóra veszi a dolgot, és más kutakon is láthatunk átmenetileg zárva feliratot.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)