Jump to content

Több mint egy milliárdot költ a brit kormány a töltőkre

2020. 01. 18. 17:33

Hamarosan vezeték nélküli lehetőség is lesz az elektromos autók töltésére az Egyesült Királyságban. Később nagyobb körökre is kiterjeszthetik a technológiát.

Vezeték nélküli töltőbázist telepítenek egy taxidroszthoz a nottinghami vasútállomásnál – korábban még nem volt hasonló lehetőség a villanyautók töltésére az Egyesült Királyságban. A technológia kiépítésére 3,4 millió fontot (kb. 1,3 milliárd forint) áldoz a kormány. Ennek segítségével a városban közlekedő elektromos autóval fuvarozó taxisok akár utasra várva is fel tudják tölteni akkumulátoraikat – összesen öt ilyen várakozó hely lesz.

A Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint a megoldás elhárítja a kábelek és a töltési pontok okozta problémákat, ráadásul az ezáltal növekvő hatékonyságnak köszönhetően többet kereshetnek majd a taxisofőrök. Az sem mellékes szempont persze, hogy környezetvédelmileg is megtérülő a törekvés, mivel így csökken a károsanyagok kibocsátása és a levegő minősége is javul.

Buszok esetében már nem új keletű a technológia, 2014-ben ugyanis hasonló töltőpontokat alakítottak a Milton Keynes-ben közlekedő autóbuszok részére – igaz, töltésre csak indulás előtt és az út végén van lehetőség, menet közben nincs.

 

„Az országban a taxisofőrök az elektromos járművek forradalmának élén járnak, vezető szerepük van a légszennyezettség csökkentésében városközpontjainkban, ahol az emberek élnek, vásárolnak és dolgoznak. A vezeték nélküli technológia az elektromos taxik használatát gyorsabbá és kényelmesebbé teszi, így a vezetők a következő utas megérkezéséig fel tudják tölteni taxijaikat” – nyilatkozta Grant Shapps közlekedési titkár.

Első ízben tíz elektromos taxit fognak ellátni Nottinghamben olyan hardverrel, amivel lehetővé válik a vezeték nélküli töltési pontok használatát. A járművek a Nottinghami Városi Tanács birtokában lesznek, a taxivezetőknek pedig hat hónapon át tartó ingyenes próbát biztosítanak. Ha a séma beváltja a hozzá fűzött reményeket, más autósok is igénybe vehetik majd a lehetőséget.

Andrea Leadsom üzleti, energiaügyi és ipari stratégiai államtitkár így kommentálta az innovatív megoldást: „A töltési technológia, beleértve a vezeték nélkülit is, elengedhetetlen ahhoz, hogy bizalmat adjunk a fogyasztóknak ahhoz, hogy a benzinesről elektromos autóra váltsanak. Ez egy úttörő próba Nottinghamben, másoknak már bejött, ez pedig nekünk is segítség abban, hogy lépéseket tegyünk meg annak érdekében, hogy tisztábbá tegyük a levegőt.”

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)