Jump to content

Autók, 500km/h-val - ez a jövő?

2019. 11. 27. 16:03

Vázoljuk, hogy néhány évtized múlva milyen lehet az autóversenyzés királykategóriája.

A McLaren Applied Technologies munkatársai belepillantottak a Formula–1 üveggömbjébe. A keresztségben MCLExtreme Vision 2050 nevet kapott F1-es torpedó látható, mely könnyen kikövetkeztethető módon azt vázolja számunkra, hogy a McLaren F1-rajongók álmaira épülő elképzelései szerint milyen lesz egy Forma–1-es versenyautó 2050 magasságában.

Az MCLExtreme Vision 2050 meghajtásáról nem meglepő módon már csak és kizárólag villanymotorok gondoskodnak. A hátsókerék-hajtású járgány végsebessége nem kevesebb mint 500 km/h, a nagykapacitású akkumulátorokat pedig vezetékek nélkül, indukciós módon lehet feltölteni a boxutcán áthaladva.

Természetesen a gumik is jelentős fejlődésen mennek keresztül 2050-ig, olyannyira, hogy a McLaren szerint 30 év múlva már öngyógyuló abroncsok feszülnek majd az aktív aerodinamikai elemekkel felvértezett, zárt karosszériás F1-autókon. 

Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a jövőbe mutató koncepció szerint a pilótát fejlett mesterséges intelligencia segíti majd a lehető legjobb teljesítmény eléréseben.

 

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)