Jump to content

Ennyi drága autót veszünk

2019. 11. 20. 20:57

Rekordszinten szárnyal a drága, új autók értékesítése. A vagyonos magyarok és a jól menő cégek százával hordták haza tavaly a Porschékat, AMG-s Mercedeseket, M-es BMW-ket. A luxuskategória etalonjának számító S-osztályból is elkelt közel 200 darab, a dupla olyan áras Bentley-kből pedig többre volt igény, mint amennyit Magyarország kapott a gyártól 2018-ban.

Kisebb szakmai vita alakult ki a szerkesztőségen belül arról, hogy mit tekinthetünk ma Magyarországon „luxusautónak”, amennyiben a vadonatúj járművek vásárlását nézzük, és onnan indulunk ki, hogy a nettó átlagbér 200 ezer forint körül kullog.

Egy sima 3-as BMW-t újonnan sem neveznénk annak (habár akad belőle bőven 20 millió feletti változat, és fogynak azok is), de az M3-ast már egyértelműen igen. A diskurzus középpontjába inkább az 5-ös BMW és az E-osztályos Mercedes kategóriája került, az ötméteres szedánok és kombik jellemzően 15-25 millió forint között kelnek el, az átlagbért keresők racionális megközelítéssel 10 évesen sem tudnak ilyet vásárolni. Végül bekerültek összeállításunkba az A6-tal együtt.

Bekerült a Mercedes GLA AMG változata is (bő 17 milliós alapár), és az M2-es BMW, valamint az Audi A3 RS és társaik is, mert bár méretük szerint egyáltalán nem tekinthetők luxusautónak, mégis a mai Magyarországon luxusterméknek gondoljuk ezeket a járműveket újonnan.

Nagyjából itt húztuk meg a határt, e fölött meglehetősen jól pörög a hazai újautó-piac teteje. Közel ötezer – mondjuk akkor így – „luxusautónak” tekinthető, avagy „luxusterméknek” tartott személyautóra került magyar rendszám 2018-ban a Datahouse adatbázisa szerint. Fontos hangsúlyozni, hogy az autóipari statisztikákat összegző nemzetközi cég számai a hazai forgalomba helyezéseket rögzítik, vagyis az ebben a kategóriában még mindig jellemző szlovákrendszámozásokat (meg a németet stb.) nem. Ami azt jelenti, hogy a cikkben szereplő számoknál a valós magyarországi értékesítések még magasabbak, egyes márkáknál, modelleknél akár másfélszer, kétszer ennyi is lehet.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)