Jump to content

Schumacher fia nyert

2018. 10. 15. 16:21

A hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher fia, Mick nyerte szombaton a Forma-3-as Európa-bajnokság 2018-as idényét.

A 19 éves versenyző a sorozat Hockenheimben zajló záró hétvégéjének második, szombat késő délutáni futamán a második helyen ért célba, ezzel akkora előnyre tett szert az Eb-pontversenyben, hogy a vasárnapi utolsó viadal eredményétől függetlenül már Eb-győztes. A brit Daniel Ticktumnak ugyanis az összetettben 51 pont a hátránya, ezt pedig egy futam alatt már nem tudja ledolgozni.

A 19 éves Schumacher 2015-ben kezdte formaautós karrierjét, az első két évben a német és az olasz Forma-4-ben versenyzett, tavaly lépett fel a magasabb kategóriába. A hétszeres világbajnok legenda fia lassan talált magára, de július vége óta hatalmas lendületet vett, hétvégéről hétvégére hozta a futamgyőzelmeket. Az elmúlt 12 versenyből nyolcat nyert meg.

“Egy kicsit valószerűtlen ez, de borzasztóan örülök. Még el sem tudom hinni! Nagy hálát érzek, amiért megélhetem ezt a pillanatot, ezt az álmot! Azt csináljuk, amit imádunk, és annál jobb érzés nincs, ha még jól is megy. A csapat mögöttem áll és vannak, akikre támaszkodhatok. Ez kulcsfontosságú volt abban, hogy kezelni tudjam a rám irányuló figyelmet, és a versenyzésre koncentrálhassak. Óriási támogatást kaptam a csapattól az egész idényben, a legnehezebb pillanatokban is mellettem álltak” – mondta.

Schumi a Mercedes-motort használó Prema-csapat színeiben lett bajnok, így a Merci motorsportfőnöke, Toto Wolff is üdvözölte a sikert:

“Kezdettől fogva hatalmas figyelem irányult az ifjoncra, nagy nyomás alatt állt. Nem könnyű kezelni az ilyesmit, főleg ha a szezon nem indul a legjobban, ahogy az ő esetében is volt. De épp ezért még figyelemreméltóbb volt az idény második felében nyújtott teljesítménye. Bizonyította, hogy megvan benne az, amivel az autóversenyzés nagyjai kerülhet majd” – magyarázta Wolff.

A Forma-3-as Európa-bajnoki címmel a kis Schumi bőven összegyűjtötte a Forma-1-es versenyengedély, a szuperlicenc kiváltásához szükséges pontokat, így elméletileg már jövőre bemutatkozhatna a száguldó cirkuszban, de 2019-ben még valószínűleg az F1-et kísérő “előszobában”, Forma-2-ben folytatja majd.

Michael Schumacher annak idején 1990-ben nyerte meg a német Forma-3-as bajnoki címet, majd 1991 őszén debütált az F1-ben a Jordannél a Belga Nagydíjon, ahonnan a következő fordulóra már a Benettonhoz igazolt.

A Benettonnal kétszer, a Ferrarival pedig ötször F1-es vb-győztes, 49 éves Michael Schumacher 2013. december 29-én síbalesetet szenvedett a franciaországi Méribelben, súlyos fejsérülése miatt kétszer meg kellett operálni. Sokáig mesterséges kómában tartották, majd fokozatosan felébresztették, és 2014 szeptembere óta a Genfi-tó partján lévő otthonában ápolják. Állapotáról a család nem hoz nyilvánosságra részleteket.

 

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)