Jump to content

Összeszedte magát a Tesla?

2018. 10. 02. 11:52

Soha nem sikerült még annyira felpörgetni a gyártást a Teslánál, mint az elmúlt három hónapban. Már csak egy problémát kellene megoldani.

Nagyon úgy fest, hogy Elon Musk beváltotta a korábbi ígéretét, és tényleg sikerült jelentősen felpörgetni a Tesla Model 3 gyártását. A cég által közölt adatok már a nyár elején is biztatóak voltak, a legfrissebb információk szerint azonban a korábbi teljesítményt is sikerült túlszárnyalnia a vállalatnak.

A történet előzménye röviden az, hogy bár a Tesla Model 3 bemutatása óta nagyjából mintegy 420 ezer előrendelés érkezett az autóra, a cég képtelen volt kielégíteni a vásárlók igényeit. A termelés folyamatosan kisebb-nagyobb problémákba ütközött, és nem tudták elérni a célként kitűzött, heti 5000 darabszámot sem. Márpedig ez nemcsak presztízskérdés volt, hanem financiális is: ahhoz, hogy a Tesla ne égesse tovább a befektetők pénzét, el kellett érni a heti 5000 darabszámot a gyártásban.

A nyár elején már arról szóltak a hírek, hogy a második negyedév utolsó hét napjában már 5031 Model 3, illetve 1913 Model S és X készült, a tervek pedig arról szóltak, hogy augusztusban már több mint heti 6000 Model 3 fogja elhagyni a gyártóüzem kapuit. Az Electrek beszámolója szerint most mindez sikerült.

2018 harmadik negyedévében – egész pontosan szeptember 28-ig – mintegy 51 ezer Model 3-at gyártott le, ami meghaladja a korábban kitűzött 50 ezer darabos álomhatárt. És mivel a cég összesen mintegy 77 400 elektromos autót gyártott le az említett időszakban, ez már 6700 autó/hét mennyiséget jelent. Mindez nemcsak a Tesla szempontjából kiemelkedő eredmény, az EV-k piacán is annak számít. A beszámoló szerint a két nagy rivális közül a Chevrolet összesen 2000 elektromos autót gyárt havonta, míg a Nissantól 7300 Leaf gurul le a gyártósorról – szintén havonta.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)