Jump to content

A Lamborghini felülmúlta a Porsche-t

2018. 07. 26. 20:11

A Lamborghini már többször is megszellőztette az elmúlt pár napban, hogy az új Avantador SVJ bizony visszaszerzi az olasz márka számára a Nürburgring – utcán is használható autóval elért – rekordjáért járó képzeletbeli koronát, és bár videót ugyan még nem csatoltak a nagy mellé, de most már hivatalos, hogy az újdonság több mint két másodperccel felülmúlta a Porsche 911 GT2 RS idejét.

Magát az autót egyelőre még nem leplezték le, és a Zöld Pokolban is csak felmatricázva száguldozott az Aventador SVJ – akárcsak egyébként a Huracán Performante a maga csúcsdöntésekor –, de pár részletet azért már elárultak az autóról a gyáriak. Az újdonság lesz a legjobban irányítható, a legjobb aerodinamikai tulajdonságokkal és a legkiválóbb tömeg/teljesítmény aránnyal rendelkező Lamborghini, így nem csoda, hogy mindössze 6 perc, 44,97 másodpercre volt szüksége, hogy végigszáguldjon a pályán – ezzel pedig kicsivel több mint 2,3 szekundummal múlta felül a Porsche rekordját.

A Lamborghini már azt is elárulta, hogy az Aventador SVJ tömeg/teljesítmény aránya 1,98 kg/lóerő, és az összkerékhajtás mellett négykerék-kormányzás és újrahangolt kormányzás illetve futómű segíti a pilótát. Mivel se a pontos teljesítményt, se a pontos súlyt nem ismerjük, így egyelőre nincsenek a kezünkben a részletes adatok, de valószínűleg 770 lóerőről lesz szó, míg a tömeg csak nagyon minimálisan csökkenhet az 1525 kilogrammos Aventador SV-hez képest.

 

A rekordot egyébként Marco Mapelli, a Lamborghini gyári pilótája futotta meg,, és természetesen az összes elérhető módszerrel rögzítették az eredményeke – hamarosan belső kamerás videó is érkezhet majd. Az olaszok csapata mellett egyébként a Pirelli képviselői is jelen voltak a rekorddöntésen, hiszen az olaszok P Zero Trofeo R abroncsaival érték el ezt az elképesztő eredményt, amelyeket egyébként opcióként a vásárlók is választhatnak.

A Lamborghini és a Porsche versengése egyébként pikáns, hiszen mindketten a Volkswagen konszern kötelékébe tartoznak, de ettől függetlenül biztosak lehetünk benne, hogy valóban szeretnék felülmúlni egymást. Egyelőre visszavette a címet az olasz gyártó, és a németektől most egy jó ideig – legalábbis a következő 911 vadabb verzióinak bemutatásáig – nem kell majd félniük, de ez nem jelenti azt, hogy mások ne próbálnának majd meg felülkerekedni az új csúcsidőn. Mindenesetre szép teljesítmény mindez a Lamborghinitől, és nem lenne meglepő, ha az olaszok akár már ezen a héten, vagy legkésőbb a jövő héten lerántanák a leplet az Aventador SVJ-ről.

(Forrás: autopult.hu / fotó: TotalCar)