Jump to content

Elkezdődött: Hamburgban jövő héttől korlátozzák a régebbi dízeleket

2018. 05. 25. 11:02

Rengeteg várossal, sőt országgal kapcsolatban olvashattuk már, hogy idővel kitiltják majd a dízel autókat, de a legtöbb esetben még több év választ el attól, hogy mindez megtörténjen. Nem úgy Hamburgban, ugyanis Németország második legnagyobb városa lesz az első, amelynek egyes részeiből jövő héttől valóban kitiltják majd a régebbi gázolajos autókat.

Május 31-én lép majd életbe a szabályozás, mely szerint a város több útjára és egyes részeire csak azok a dízelek hajthatnak majd rá/be, amelyek teljesítik legalább az Euro 6-os környezetvédelmi normát. Ez pedig elég szigorú szabályozás, hiszen bár sok gyártó motorjai már korábban is teljesítették ezt a szintet, kötelezően csak 2014-től kell betartani ezeket a szabályozásokat, így bizony rengeteg autót érinthetnek majd az új tiltótáblák – a buszokról és teherautókról nem is beszélve, hiszen rájuk is vonatkozik mindez.

Hamburg városának egyébként Németország legfelsőbb közigazgatási bíróságának februárban hozott ítélete tette lehetővé azt, hogy már most kitiltsa a régebbi dízeleket egyes területekről. Mindebben vastagon közrejátszik az is, hogy több más európai országgal karöltve Németországot is megbüntette nemrég az Európai Unió, ugyanis nem voltak képesek tartani a nitrogén-oxid és a szállópor csökkentésére vonatkozó előírásokat – tavaly több mint 65 városban mértek a megengedettnél nagyobb nitrogén-oxid szintet az országban. A bíróság pedig kimondta, hogy a szennyező dízelek tulajdonosai semmit sem tehetnek ezek ellen a szabályozások ellen.

Németországban egyébként a körülbelül 15 millió dízel autóból mindössze 2,7 millió felel meg az Euro 6-os előírásoknak, így rengeteg embert érinthetnek majd ezek a kitiltások – és Hamburg után valószínűleg több más nagyváros is ehhez az eszközhöz nyúl majd. Néhány gyártó egyébként, mint a BMW, a PSA márkái vagy éppen a Volkswagen már kidolgoztak egy konstrukciót, amelynek keretein belül az érintett tulajdonosok számára lehetőséget biztosítanak – nyilvánvalóan kedvezményes körülmények között –, hogy dízel autóikat benzinesre cseréljék. Hamburg tehát megnyitotta a sort, ami valószínűleg hamarosan folytatódni fog, és nem csak Németországban.

(Forrás: autopult.hu)