Jump to content

Idén biztosan új bajnokot avatnak a honi raliban

2018. 03. 22. 17:12

Egerben, a címvédő nélkül veszi kezdetét a 2018-as Rallye Bajnokság. Az idei versenynaptárban nyolc futam szerepel, de két verseny mínuszolható, így a hat legjobb eredmény alapján hirdetnek majd győztest. A bajnokság március utolsó hétvégéjén startol és egészen késő őszig, november közepéig tart.

Jó pár jelentős változás történt a honi raliban. Kezdjük talán a legfontosabbal, miszerint idén biztosan nem lesz címvédés, ugyanis a három éve egyeduralkodó Herczig Norbert 2018-tól már a Rallye Európa Bajnokságon versenyez majd. A négyszeres bajnok egyébként pont az Eger Rallye-val egy időben, az Azori-szigeteken debütál majd új navigátorával, Ferencz Ramónnal és a számára már jól megszokott Skoda Fabia R5-tel.

 

Herczig távollétében a bajnokság első számú esélyesévé Hadik András lépett elő. A miskolci pilóta az elmúlt két szezonban a második pozícióban zárta a pontvadászatot, tavaly ráadásul rettenetesen megszorongatta Hercziget, gyakorlatilag ő volt az egyetlen, aki éles versenykörülmények között le tudta győzni a címvédőt. A fordos pilóta ráadásul a bajnokcsapattól igazolt egy kulcsfigurát, Bacigal Igort, aki az elmúlt három évben a jobb1-ből segítette Herczig munkáját, jelentősen kivette részét a bajnoki sikerekből. Hadik legnagyobb ellenfele az előzetes esélylatolgatások szerint Vincze Ferenc lehet. A szécsényi pilóta az elmúlt évben alaposan összebarátkozhatott az általa hajtott Skoda Fabia R5-tel, ráadásul a szezonzáró futamot – amit szintén Eger környékén rendeztek – meg is nyerte navigátorával, Bazsó Attilával.

A kihívók táborát gyarapítja Turán Frigyes és Kazár Miklós is. Turán idén is marad a jól bevált Fiesta R5-nél, de a jobb1-ben helycsere történt: Farnadi Ágnest Bagaméri László váltotta. S, ha már navigátorcsere, nem szabad elfeledkeznünk Balogh Jánosról, aki Szőke Tamást ültette maga mellé és a 3-as géposztályból felköltözött a királykategóriába, ahol egy Skoda Fabia R5-tel igyekszik felvenni a versenyt a legjobbakkal. Tavaly a szezon felénél hatalmasat bukó és az évad további részét kihagyó Velenczei Ádám is visszatér a mezőnybe a Hyundai i20 R5-tel. Ha a fiatal pilótának sikerül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtania és elkerülik a komoly töréskárok, akár a dobogóért is harcba szállhat minden egyes futamon.

(Forrás: vezess.hu)