Jump to content

F1: Nem lesz verseny közbeni tankolás

2016. 01. 25. 09:51

Az Autosport értesülései szerint a Forma-1 érdekeltjei egyértelműen amellett foglaltak állást a Genfben megtartott tanácskozásaik során, hogy nem hozzák vissza a verseny közbeni tankolás intézményét a 2017-es szezonban.

Jean Todt, az FIA elnöke az Autosport Internationalnak adott múlt heti interjújában azt mondta, hogy terítéken van a verseny közbeni tankolás ismételt bevezetése a királykategóriában, legkorábban 2017-től. Azonban az F1 különböző bizottságainak - így például a Stratégiai Csoport - múlt heti ülése után világossá vált: a tankolás újbóli bevezetése lehetetlenné tenné az utóbbi évek legfontosabb céljának, a költségek kontrollálásának a megvalósítását.

A tankolás újbóli bevezetése 2015 májusában merült fel először, természetesen a versenyek izgalmassá tétele érdekében. Míg azonban nagy segítség lenne a versenyzőknek, a csapatok már nem annyira lelkesednek az ötletért. Todt szerint a tankolás évente 50 ezer euró pluszt jelentene csupán a csapatok költségvetésében. A Williams technikai vezetője, Pat Symonds szerint azonban az összeg jóval nagyobb lenne.

"Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy valósak-e az információi. Jean Todt 50 ezer eurós állítása igencsak aggasztó. Csak a felszerelés szállítási költsége évi 175 ezer font lenne, és további 200-250 ezer font maga a felszerelés megvásárlása és működtetése az első évben. Nem beszélve a tankoló személyzet béréről, amely szintén igen jelentős." Symonds szerint a verseny közbeni tankolásnak negatív hatásai lennének a versenyzésre is. "Jelenleg meg tudjuk határozni a versenystratégiát a verseny előtt, így sokkal technikaibb képet kapunk, amikor versenyzünk. A versenystratégiát a gumik működésének fényében állapítjuk meg, amelyek nem szükségszerűen úgy működnek, ahogy azt mi terveztük, így alkalmazkodnunk kell ahhoz, amit a versenytársaink csinálnak. Ha lenne verseny közben tankolás, csak beletennél 24 körre elegendő üzemanyagot az autódba, és mennél 24 kört. Ha korábban megállsz, megfizethetsz érte. Szerintem mióta nem tankolhatunk verseny közben, izgalmasabbak a futamok. A verseny közbeni tankolás engedélyezése egyértelmű visszalépés lenne."

Claire Williams is hasonlóképp vélekedik: "Igencsak meg vagyok lepve, mivel ez korábban napirendi pont volt, és nem állapodtunk meg semmiben sem. De megértem, hogy folyamatosan beszélünk róla, hiszen mindannyiunknak az a célja, hogy jobbá tegyük a sportot. A tankolás nem az az elem, amit a Williams szeretne viszontlátni a sportban, önmagában a költségek miatt, ha másért nem is. A személyes véleményem az, hogy a gyártók 100 milliókat költenek a hibrid erőforrásokra, amelyek sokkal relevánsabbak az utcai autógyártás számára. Ennélfogva a verseny közbeni tankolás visszahozatalának az lenne a legfőbb üzenete, hogy a Forma-1 egy "benzinzabáló" sportág. Nagyon nem szeretném, ha ez így lenne."

(Forrás: Sportrajongo.hu | Fotó: Formula1.com)