Jump to content

F1: Vettel új élete

2015. 10. 18. 18:42

Az elmúlt év az F1-es paddockban arról szólt, hogy egy korszak lassan véget ér, Sebastian Vettel Red Bullos győzelmi sorozata már a múlté. 12 hónappal és 15 versennyel később Vettel Ferraris karrierje nagyon ígéretesnek tűnik: 3 győzelem, 8 dobogó, összetettben 2. hely. Vettel elismeri, hogy 2014 végén voltak kétségei mind magával, mind a maranellói szerepvállalását illetően, a formula1.com pedig az elmúlt 1 évéről kérdezte négyszeres világbajnokot. Ebből az interjúból szemezgettünk.

„2014 végén senki sem látta, nem is láthatta előre, hogy a Red Bull ilyen helyzetben lesz. Nagyon nehéz elhinni, hogy ez megtörténhet. Óriási veszteség lenne.

Minden csapatnak saját DNS-e van. Hogy a Ferrari különleges? Természetesen igen. A kezdetek óta jelen van az F1-ben. Hogy túlzottan „drámai” lenne? Nem hinném. Illetve…idén csak jó dolgok történnek velünk, úgyhogy még nincs dráma (nevet).

Azt hiszem, jó párost alkotunk Kimivel. Ő nagyon sokszor csendes. A finnek csendesek, a spanyolok harsányak, a németek pedig valahol a kettő között. Kimi és én is nagyon boldogok vagyunk a csapatnál, a csapat pedig velünk. Ez a siker titka.

Bevallom őszintén, a 2014-es év nem volt túl jó. De előtte, a Toro Rossos időszak, valamint a Red Bullos a 4 világbajnoki címével szintén nagyszerű volt. 2014-ben nem teljesítettem úgy, ahogy azt elvártam magamtól. Ilyen esetekben sokkal őszintébb, ha az ember kimutatja az érzéseit. Nem lehet elrejteni mindent egy mosoly mögé rejteni. Amikor nem változtak a dolgok, akkor döntöttem el, hogy ideje továbbállni. Most azt mondom, hogy jól döntöttem., bár amikor a Ferrarihoz jöttem, nem voltak garantálva a jó eredmények, de önmagában az új közeg nagyon vonzó volt. Hogy kételkedtem-e önmagamban? Persze. És nem szégyellem bevallani. Mindenkinek támadnak kétségei önmagával szemben előbb vagy utóbb.

Nem tudom összehasonlítani a csapatot és a hangulatot Fernando korszakával. Akkor még nem voltam itt. Azóta új elnök, új csapatvezető van, egy teljes új csapat. Az, hogy nagyon gyorsan tudtunk győzni, óriási lendületet adott.

A tárgyalások a Ferrarival? Egy idő után folyamatosan kapcsolatban voltunk. Először tárgyaltam Domenicalival, aztán Mattiacci irányítása alatt írtam alá a szerződést, majd most Maurizioval dolgozom. Nem volt azért egyszerű (nevet). Mindenkinek igyekeztem jó viszonyt kialakítani.

Élet az F1 után? Az F1 az adrenalinról, a sebességről, az izgalomról szól. 10 éve múlva biztosan nem leszek már itt, és fennáll a veszély, hogy mindezeket elveszted, ráadásul egyik napról a másikra. Szóval igen, találni kell valamit az F1 után, ami kitölti az űrt, mert különben szomorú ember leszel.”

(Forrás: sportrajongo.hu/formula1.com; fotó: sportrajongo.hu/autosport.com)