Jump to content

WTCC: Amit a Nürburgringről tudni kell - videó

2015. 05. 14. 10:00

A hétvégén a legendás Nordschleifén méri össze tudását a WTCC mezőnye. Michelisz Norberték a Zöld Pokolnak becézett pályán "mindössze" három kört tesznek majd meg, de miután egy kör 25 kilométernek felel meg, ezért a szokatlanul kevés számú kör teljesen érthető.

Amit a pályáról tudni kell:

A Nürburgring a világ egyik legismertebb versenypályája, amely Németországban, az Eifel-hegységben fekszik és sajátos mikroklímával rendelkezik. Van úgy, hogy míg a pálya egyik szakaszán szakad az eső, addig a másik részén süt a nap, majd máshol borús az ég. A pálya sok rövid és két hosszabb egyenesből, éles kanyarokból (összesen 147 vagy 154) és nagy szintkülönbségekből áll. Az aszfalt kellően széles és nagyon csúszik, viszont nincs bukótér kiépítve mindenhol. A pályát 1925-ben kezdeték építeni és mindössze két év leforgása alatt, 1927 tavaszára el is készült. Akkor a teljes hossza 28,8 km volt. A ring ekkor a Nordschleiféből és Südschleiféből, valamint a kettőt összekötő párhuzamos egyenesekből állt.

Niki Lauda 1976-os balesete után a pálya tulajdonosai átépítették egy részét, amelyből a mostani Formula–1-es pálya lett. Ennek árán megszüntették a Südschleifét, melynek nagy része ugyan még most is megvan, de csak közútként szolgál. Az új szakasz (Grand Prix) 1984-re készült el. 2002-ben átépítették a célegyenes utáni szakaszt, és meghosszabbították a pályát, így létre hozva egy több mint négy km-es pályaszakaszt, viszont összességében mégiscsak csökkent a Nordschleife teljes hossza 20,832 méterre.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Sportrajongó | Fotó: Racingnews)