Jump to content

Megvásárolható Senna első F1-es autója

2014. 12. 08. 10:00

A TopGear értesülései szerint, Ayrton Senna Toleman TG184-ese, amellyel az 1984-es szezonban debütált, eladásra kerül. A brit versenyautó az eredeti Hart Turbo motort, továbbá a legtöbb gyári elemét tartalmazza. Azért egy ilyen példány, igazi gyöngyszem a fanatikus gyűjtők körében.

A Williamshez vagy a McLarenhez képest a Toleman egy kis csapat volt, ennek ellenére a csapat egy meglehetősen jó autót készített, amit a Hart turbómotorja hajtott meg, és ez volt az az autó, amivel Senna megkezdte sikersorozatát. Első világbajnoki pontját már a második futamán, Dél-Afrikában, Kyalamiban szerezte egy hatodik helyezéssel és sérült orrkúppal.

Senna az évad során még további két dobogós helyezést ért el, az egyiket a brit nagydíjon, Silverstone-ban, a másikat pedig a szezonzáró portugál nagydíjon, Estorilban. Senna az évad végén végül tizenhárom ponttal a kilencedik lett, holtversenyben Nigel Mansell-lel. Az olasz nagydíjon nem vehetett részt, a Toleman ugyanis felfüggesztette szerződését, miután Senna úgy határozott, hogy 1985-től a Lotusnál folytatja karrierjét.

1985-ben a csapat nem talált magának gumibeszállítót, csak a szezon harmadik versenyétől tudtak rajthoz állni, miután a Spirit visszalépett. A Toleman így a Pirelli partnere lett és a szezon végéig részt vett minden versenyen. Az év végén a csapatot átvette a főszponzor Benetton, megalapította saját csapatát. A Benettont 2002-ben a Renault vásárolta fel és a csapat neve Renault F1. A Toleman 70 nagydíjon vett részt, összesen 26 pontot, három dobogós helyezést és egy pole pozíciót szerzett.

Az eladásra kerülő versenyautóban az eredeti Hart turbómotor található meg. Ezen felül egy tartalék blokk és az eredetiségét igazoló dokumentum is jár hozzá. Érdeklődni a pontos árról, vagy akár hivatalosan ajánlatot tenni a Cars International-nél lehet, akikkel bármikor fel lehet venni a kapcsolatot.

(Forrás: Autokalauz és Wikipedia | Fotó: Motorsportretro)