Jump to content

Akár három évig is eltarthat Schumacher felépülése

2014. 10. 25. 14:03

Michael Schumacher állapota javul, ám a felépülési folyamat akár három évig eltarthat – jelentette ki a német klasszis otthonában tett látogatása után az a francia orvos, aki közvetlenül a tavaly decemberi síbaleset után kezelte Schumit.

Jean-Francois Payen a grenoble-i kózházban volt Schumacher kezelőorvosa közvetlenül azután, hogy a klasszis tavaly decemberben egy síbaleset során komoly fejsérülést szenvedett és ennek következtében fél évre kómába került. Az orvos a napokban látogatást tett a Schumacher-család svájci otthonában, hogy személyesen vizsgálja az expilóta állapotát.

„Azért mentem el, hogy megvizsgáljam a javulását és tájékoztassam a feleségét, valamint a gyermekeit azokról a változásokról, amelyeket megfigyeltem az állapotában” – mondta a látogatás céljáról Payen, aki arra a kérdésre, hogy Schumacher valóban felébredt-e a kómából, határozott igennel felelt.

Schumacher jelenlegi állapotáról nincs hivatalos tájékoztatás, meg nem erősített hírek szerint azonban az otthonában kialakított mini-klinikán kezelt pilóta a kómából felébredve mozogni és beszélni továbbra sem tud, csak szemkontaktust képes létesíteni. Részleteket Payen sem árult el, azt azonban hangsúlyozta, hogy a családi otthonban történő ápolás ’optimális’ és ’kulcsfontosságú’ szerepet játszik a pilóta neje, Corinna is, aki az orvos szerint csodálatos személyiség.

Payent természetesen megkérdezték arról is, hogy mikorra várható Schumacher felépülése, ám az orvos szerint konkrétumról nem lehet beszélni: „Egy agysérülés után számos fázis következik. Az állapota egyértelműen javul, remélhetőleg ez így is folytatódik, de időre van szüksége. Akárcsak más betegek esetén, egy évtől három évig terjedő időintervallumról beszélhetünk” – fogalmazott a francia orvos.

Brit és német források szerint a Schumacher-család svájci rezidenciáján kialakított mini-klinikán 15 fős személyzet dolgozik annak érdekében, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok körül biztosított legyen az állandó egészségügyi felügyelet. Az ápolás havi költségét 100 ezer fontra, azaz mintegy 40 millió forintra taksálják.

Ahogyan arra a francia orvos is rávilágított, a család szerepe különösen fontos lehet Schumacher gyógyulásában. Annak érdekében, hogy minél több időt tölthessen 45 esztendős fia közelében, hamarosan a Genfi-tó partján található birtokra költözik a családfő, Rolf Schumacher is, akinek saját lakóépületet építtettek a család otthonának szomszédságában.

(Forrás: hvg.hu | Fotó: Mercedes)