Jump to content

Sóskasav akcióba lendül?

2023. 10. 22. 19:00

Az rendben van, hogy a fenntarthatóság jegyében szorgalmazzák az elektromos autók forgalomba helyezését, csakhogy annak az akkumulátornak a gyártása, amelyekkel ezek a járművek közlekednek, veszélyes a környezetre és veszélyes hulladékként is kell kezelni.

Vagyis hiábavaló az elektromos járgányra váltás? Természetesen nem. Ez a jövő, azonban meg kell oldani azt, hogy ne jelentsen veszélyt az akkumulátor a természetre.

Svéd kutatók most olyan újrahasznosítási módszeren dolgoznak, amely segítségével a használt akksikban lévő lítium és alumínium legnagyobb része visszanyerhető. Felmerül a kérdés, hogy rendben, de ehhez nincs szükség ugyancsak környezetszennyező és/vagy drága eljárásra?

A válasz az, hogy az anyagok kinyeréséhez nem kell káros vegyi anyag és még az olyan értékes nyersanyagok is megmaradnak, mint a kobalt, a mangán vagy a nikkel.

Ez már csak azért is létszükségletnek tűnik, mert számítások szerint 2030-ra a lítium-akkumulátorok közül jó néhánynak akkor lejár az élettartama és óvatos becslésekkel is 10 millió tonnányinál többre becsülik ezt a számot.

Az új módszer esetében az oxálsavat használnák fel. Ez az anyag megtalálható néhány növényben is, mint például a sóskában, ezért sóskasavnak nevezték el. Az iparban már használják és most az akkumulátorok esetében is jó szolgálatot tehetnek.

(Forrás: autokalauz.co.hu / képek: Pixabay)